10 društvenih igara inspirisanih književnim klasicima
17. avg 2013. @ 11:09  |  vesti

10 društvenih igara inspirisanih književnim klasicima

Obični ljudi društvene igre obično povezuju sa zimom i druženjem unutar toplog doma, a čitanje sa lakom literaturiom za plažu, ali zaljubljenici u književnost i društvene igre ne obraćaju pažnju na godišnja doba. Posebna poslastica za sve one koji vole da se bave ovim „štreberskim“ aktivnostima svakako predstavljaju društvene igre inspirisane poznatim književnim delima, pa smo odlučili da vam predstavimo neke od njih.

Pa idemo redom...

Pride and Prejudice: The Board Game

Gordost i predrasude se ne nalaze na listi lektira u našim srednjim školama i to je ogromna šteta budući da se radi o svetskom klasiku i romanu u kojem je predstavljena Elizabeth Bennet, jedan on najboljih ženskih likova ikada stvoreniih. Iako Elizabeth nije htela olako da da svoju ruku prvom proscu koji naiđe – što se u to vreme bukvalno očekivalo od mladih dama – poenta ove igre je jednostavna: pobeđuje onaj ko se venča prvi.


1984: Animal Farm

A sada nešto ozbiljnjije... George Orwell je svojim delima uticao na čitave generacije klnjiževnika, celokupnu pop kulturu, pa čak i na način razmišljanja običnih pojedinaca. Njegova dva remek dela u ovoj su igri spojena u jednu celinu. Naime, zahvaljujući ovoj igri saznali smo da je 1984. godina bila vrlo uspešna za poglavare Životinjske farme... Ukratko, ovo je igra pregovaranja između različitih životinja – onih koje su međusobno jednake i onih koje su jednakije od drugih.


The Little Prince Protects His Planet

Baš kao i samo delo, ova je igra osporavana od jednih, a hvaljena od drugih. Ipak, nije ni izdaleka uspela da dostigne popularnost originala. Igrači u ovoj igri treba da pomognu Malom Princu da sačuva ovu planeticu od drveta Baobab.


Moby-Dick: The Game of the White Whale

Cinično ćemo reći da su autori ove igre od jednog ozbiljnog klasika napravili avanturističku igricu. Klincima će biti zabavno, ali sumjamo da će se odrasli složiti.


The Name of the Rose

U pitanju je vrlo zabavna igra napravljena po klasiku Umberta Eka. A kako i ne bi bila kada se radi o istorijskom krimiću?! Cilj igre možete i sami pogoditi – protivnika treba spretno navesti na pogrešan trag, a pobednik je onaj ko pogodi identitet ubice.


Beowulf: The Legend

Na samom početku, imamo za vas malo razočarenje: u ovoj igri niko nije Beowulf. Svi igrači postaju članovi njegove bande. Boriće se sa Grendelom, vratiće se u Geatland i kao heroji umreće u borbi sa zmajem. Ali, niko neće dobiti tu čast da postane Beowulf. Što je, na kraju krajeva, sasvim logično.


Dune

Fanovima Herbertovog peščanog univerzuma ova igra biće prava uživancija budući da se u boardgame svetu jako dobro kotira.


A Christmas Carol

Prelepo dizajnirana igra predstavlja savršeni božićni poklon. Igra je zaista jednostavna i savršena za decu. A svi znamo da je Božić zapravo njihov praznik.


Don Quijote de la Mancha

Za razliku od većine pomenutih, ova igra ima za cilj da vam približi Cervantesovo remek delo na jedan nesvakidašnji način. Jedna od najboljih stvari vezaniuh za nju je to što je može igrati čak do 8 igrača.


The Shining

Jedina igra koju bi klinci zaista trebalo da zaobiđu, s obzirom na to da je zasnovana na kultnom horor delu. Za igranje ove igre potrebno je biti upoznat sa problematikom, a vrlo je bitno naglasiti da se ona naslanja na originalnu Kingovu knjigu, a ne na Kubrickovu adaptaciju. Olakšavajuća okolnost je to što ovu igru ne morate kupovati, već je sami odštampati, a njen šablon vrlo lako možete naći na internetu.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Isijavanje
Stiven King

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige