10 godina Geopoetike: "Čitanje je javna stvar"
20. jun 2013. @ 14:22  |  vesti

10 godina Geopoetike: "Čitanje je javna stvar"

Izdavačka kuća “Geopoetika” ove godine proslavlja dve decenije postojanja, a kao deo proslave od 20. juna organizovaće akciju “Čitanje je javna stvar”.

Cilj akcije je promovisanje čitanja na javnim mestima, ali i skretanje pažnje javnosti na stanje u kulturi i položaj knjige danas. “Čitanje je javna stvar” sprovodi se u saradnji sa Gradskim zelenilom Beograda i za početak će se sprovoditi u šest gradskih parkova u centru Beograda.

“Ideja je da se za klupe zakače različite knjige koje je objavila ‘Geopoetika’, da bi nasi sugrađani imali mogućnost da ulepšaju svoj boravak van kuće uz knjigu koju im ‘Geopoetika’ i beogradski parkovi na taj način daruju na čitanje. Knjige će biti zakačene tako da ih je nemoguće odneti, te će na taj način biti omogućeno da što veći broj ljudi može da uživa u njima”, navode iz “Geopoetike”.

Zvanični početak akcije zakazan je za četvrtak 20. jun u 17:30 sati u Tašmajdanskom parku, gde će knjigama biti ulepšane klupe na na glavnom šetalištu od Crkve Svetog Marka do fontane prema malom Tašu.

Nešto kasnije istog dana knjige će biti zakačene i na klupe u ostalim parkovima. Osim Tašmajdana, za početak akcije to će biti: Kalemegdan (Savsko šetalište), park Manjež, Pionirski park, park pored Doma Narodne Skupštine i Akademski park (Studentski trg).

Iz “Geopoetike” napominju da je akcija neprofitabilna i da se njome ne promovišu novi naslovi te izdavaćke kuće, već da ona predstavlja poziv na čitanje i javno čitanje, a uz to i podsećanje na to da je kvalitetna knjiga značajna kulturna vrednost i događaj.

Akciju “Čitanje je javna stvar” prati i nedavno objavljen manifest “Geopoetike” koji ovom prilikom prenosimo u celosti:

“’Geopoetika’ je osnovana pre dvadeset godina, u vreme sankcija. Želja osnivača je bila da ova kuća predstavlja uporište kulture, prozor u druge prostore i vreme, veru u normalnost. Želela je da očuva ono ljudsko u nama, uprkos stanju u državi. Protiv ludila rata koji je u to vreme besneo oko nas i u nama borila se radom, kvalitetom, bezvremenim vrednostima.

Dvadeset godina nakon te 1993, ‘Geopoetika’ i njeni čitaoci suočavaju se sa stanjem u kulturi, gorim od onog kada je kuća osnovana. Problem ne leži samo u odsustvu sredstava, već u nametnutom uverenju da je umetnosti mesto ne na pramcu, već u potpalublju društva. Nameće nam se stav da treba da se stidimo potrebe za duhovnom hranom i da je potiskujemo, ostavljajući prostora za tobože važnije stvari.

Dvadeset godina kasnije, vraćamo se na početak. Kultura ponovo znači - pobuna. Hana Arent kaze da ‘tamo gde svako laže o svemu što je značajno, onaj ko kazuje istinu počinje da dela." Mi verujemo da tamo gde vlada šund, konzervativizam i nekultura, onaj koji ponosno čita zapocinje revoluciju.”

Geopoetika/b92

Povezane teme: Geopoetika
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige