55. međunarodni sajam knjiga u Beogradu
22. okt 2010. @ 10:00  |  vesti

55. međunarodni sajam knjiga u Beogradu

25 - 31. oktobar

Ovogodišnji sajam knjiga u Beogradu, pod motom „Pamet u glavu“, održaće se od 25. do 31. oktobra 2010. Organizuje se prema prošlogodišnjem konceptu izložbenih celina kojim se izdvajaju izdavači od knjižara, postiže preglednija sajamska prezentacija i bolje koristi celokupan izložbeni prostor.

Počasni gost ove godine jeste Švedska koja će se predstaviti projektom „Glasovi Švedske“. Pored mnogih poznatih švedskih autora, specijalni program će posebno obogatiti prisustvo belgijske književnice za decu Kiti Krauter, ovogodišnje dobitnice najprestižnjije nagrade za dečiju književnost „Astrid Lindgren“. Pored Švedske kao zemlje počasnog gosta, izlagaće izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore, i po prvi puta iz Holandije i Slovačke.

Nekoliko odrednica za lakše snalaženje u sajamskoj gužvi:

U hali broj 1 pored “zemlje počasnog gosta”, Švedske, nalaziće se domaći i strani izdavači sa sopstvenim izdanjima. Parter u hali broj 4 biće izložbeni prostor knjižara, domaćih i stranih izdavača i distributera, dok će ljubitelji raritetnih izdanja na galeriji ove hale moći da pronađu antikvarne knjige. Izdavačka produkcija i projekti državnih institucija biće predstavljeni u hali broj 1a, a izdavači školske i stručne literatute, strani izdavači i nacionalne prezentacije izlagaće svoje naslove u hali 2a.


Posetioci će biti u prilici da prisustvuju "ćaskaonicama", popodnevnim razgovorima s piscima različitih poetika iz zemlje i regiona - modernih klasika, autentičnih desperadosa, rokera i blogera odvijaće se svakog sajamskog dana. Bitno je spomenuti da će i ove godine biće otvorena strip radionica u kojoj će se strip ponovo sresti sa knjigom, filmom i drugim medijima. Održaće se, takođe i "Šesti godišnji susret bibliotekara", "Školski dan", "Otvorena knjiga", "Pesnički maraton"...i mnogi drugi zanimljivi sadržaji.

Ukoliko ste ljubitelj poezije obratite pažnju na pesnički maraton u čast Laze Kostića, dok se za one koji više vole prozu, u saradnji sa Festivalom kratke priče „Kikinda Šort“, organizuje maraton kratke priče. I svakako, nemojte propustiti interesantne Strip radionice, u kojima se strip i ove godine susreće sa knjigom, filmom i drugim medijima.

Radno vreme Sajma knjiga je od 10h do 20h. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige