Knjiga

nove knjige

izdanja

vesti baza knjiga
Pronađi knjigu
Objavljena monografija o čuvenom novosadskom bendu Luna
10. mar 2017. @ 15:33  |  izdanja

Objavljena monografija o čuvenom novosadskom bendu Luna

Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać

Iz štampe je izašla monografija „Ogledala Lune“ o čuvenom novosadskom bendu Luna, koju su napisali Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać. Izdavač je Društvo ljubitelja popularne kulture iz Beograda.

Grupa Luna je postojala dve godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić su za to vreme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Osim nastupa na Exitu 2004. godine, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primeraka za mariborski Helidon, njihova ploča Nestvarne stvari danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene. 

Nastavak ++
Arete predstavlja novi roman Alehandra Hodorovskog: Gde ptica peva najlepše
20. okt 2016. @ 11:51  |  izdanja

Arete predstavlja novi roman Alehandra Hodorovskog: Gde ptica peva najlepše

Alehandro Hodorovski

Izdavačka kuća Areté nastavlja da predstavlja nove književne naslove i objavila je roman Alehandra Hodorovskog Gde ptica peva najlepše.

Istorija i mit, lični memoari i zadivljujuća rekonstrukcija bajki koje su pripovedali babe i dede koji su živeli i umrli u Ukrajini, udaljeni u prostoru ali prisutni u mnogim pričama koje je Hodorovski slušao u mladosti, sve se to spaja u ovoj originalnoj potrazi za sopstvenim korenima. 
Nastavak ++
Najbolja zbirka SF priča svih vremena konačno na srpskom
16. jun 2016. @ 12:46  |  izdanja

Najbolja zbirka SF priča svih vremena konačno na srpskom

Ted Ćang

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila zbirku „Priče tvog života“ savremenog američkog pisca Teda Ćanga. U pitanju je jedinstvena kolekcija priča autora koji je promenio savremenu naučnu fantastiku. Ted Ćang je za svoje priče dobio najcenjenije žanrovske nagrade i među pravim zaljubljenicima u SF ova zbirka slovi kao verovatno najbolja svih vremena.
Nastavak ++
Kafka na obali mora
17. okt 2014. @ 19:20  |  izdanja

Kafka na obali mora

Haruki Murakami

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dečaka Kafke Tamure, koji napušta dom bežeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svesti u detinjstvu, za vreme Drugog svetskog rata, što je imalo za posledicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-dela magičnog realizma koje nas od prve do poslednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima. Džoni Voker koji ubija mačke da bi njihove duše smeštao u svirale, kiše riba i pijavica, koje se obrušuju s neba, vešta prostitutka koja citira Hegela, a čiji je makro – Sanders, lik kojeg je Murakami „pozajmio“ sa plakata američkog pilećeg carstva KFC, vojnici iz Drugog svetskog rata, i dalje mladići, za koje je vreme stalo a prostor ima drugu dimenziju...
Nastavak ++
Peljevinov S.N.U.F.F. u izdanju BOOKA-e
12. jul 2014. @ 11:27  |  izdanja

Peljevinov S.N.U.F.F. u izdanju BOOKA-e

Viktor Peljevin

Izdavačka kuća Booka obradovala nas je romanom S.N.U.F.F. poznatog ruskog pisca Viktora Peljevina. S.N.U.F.F. (inače izdat u Rusiji 2011. godine) je postapokaliptični, satirični roman prepun aluzija na savremene društveno-političke odnose Rusije i Zapada. Radnja romana se bavi odnosima dveju zemalja – Urkaine (Urkainskog Urkaganata) naseljene Orcima i Bizantuma (Big Byz)-veštačke džinovske kugle koju naseljavaju ljudi.
Nastavak ++
Zbirka fantastičnih priča "V - fantastične priče iz ravnice"
06. feb 2014. @ 08:15  |  izdanja

Zbirka fantastičnih priča "V - fantastične priče iz ravnice"

Grupa autora

Zbirka „V – fantastične priče iz ravnice“ rezultat je entuzijazma i saradnje deset autora rođenih u Vojvodini, ili onih koji trenutno žive tamo, kao i dobre volje velikog broja ljudi otvorenog uma, spremnih da ovakve projekte podrže. Naime, tri autora iz Novog Sada došla su na ideju da svoje poznanike sa raznih foruma posvećenih žanrovskoj književnosti i filmu (najviše naučnoj fantastici i hororu) okupi u gurpu ljubitelja fantastike, ubrzo prozvanu „Esnaf V“, i da se domaćoj čitalačkoj publici predstave u vidu zbirke fantastičnih priča sa centralnim motivom područja Vojvodine.
Nastavak ++
Novi roman Nila Gejmena u izdanju Lagune: "Okean na kraju puteljka"
27. jan 2014. @ 08:39  |  izdanja

Novi roman Nila Gejmena u izdanju Lagune: "Okean na kraju puteljka"

Nil Gejmen

"Okean na kraju puteljka" je novi roman Nila Gejmena koji se od 17. januara nalazi u prodaji u knjižarama širom Srbije.

Ovo je potresna, zastrašujuća i elegična bajka. Pre četrdeset godina naš pripovedač je, kao sedmogodišni dečak, nehotice otkrio natprirodnu tajnu komšijske porodice. Uskoro će drevne magijske sile staviti njegovu nevinost na probu, a on će spoznati moć istinskog prijateljstva.

Apsolutno neizostavno za sve ljubitelje Gejmena.

Nastavak ++
Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963 - 2013
21. jan 2014. @ 11:29  |  izdanja

Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963 - 2013

Bogomir Mijatović

Iz štampe je upravo izašla „Ilustrovane enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013“ autora Bogomira Bogice Mijatovića. Kao i predhodnu „NS rokopediju“ i ovu knjigu objavila je izdavačka kuća Switch.
Nastavak ++
„Autobiography“, Morrissey - Ispovest jednog namćora
21. dec 2013. @ 11:03  |  izdanja

„Autobiography“, Morrissey - Ispovest jednog namćora

Za samog autora i poštovanje čitave armije njegovih obožavalaca verovatno bilo bi najbolje da je Morrissey nastavio da se drži kratke forme, pošto je njegova autobiografija još jedna velika mrlja na poprilično problematičnoj karijeri.

Autobiografije popularnih umetnika pokazale su se kao prilično klizava teritorija. Da, često znaju da budu zabavne i krcate pikanterijama za kojima javnost vapi, ali još češće su služile za ponovno pisanje starih računa i ispravljanje krivih Drina, koje je nezanimljivo koliko i uzaludno. Ukoliko tragate za istinom, za činjenicama o ovom ili onom umetniku, autobiografije su verovatno poslednja mesta na kojima bi trebali da ih tražimo - realnost je često iskrivljena i deformisana potrebom za pravdanjem svake odluke i svakog izbora, kao i megalomanijom i egoizmom samih autora.
Nastavak ++
Novi Murakamijev roman: "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća"
15. dec 2013. @ 09:34  |  izdanja

Novi Murakamijev roman: "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća"

Haruki Murakami

Izdavačka kuća "Geopoetika" nakon svega nekoliko meseci od svetske premijere objavila je prevod novog romana Harukija Murakamija "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća". Srpski prevod je među prvih pet u svetu i zanimljivo je pomenuti da se pojavio pre engleskog koji se očekuje iduće godine.
Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 26 27  >>  >

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige