Beograd ispod Beograda / Zoran Lj. Nikolić Vidoje D. Golubović / Laguna

Beograd ispod Beograda

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Laguna
Godina izdavanja: 2013
368 str.
ISBN: 978-86-521-1341-5

VIII dopunjeno i izmenjeno izdanje Istraživanje nepoznatih podzemnih objekata ispod Beograda slično je pokušaju da se razume njegova nesvakidašnja istorija; podseća na guranje ruke u vreću bez dna, i to tako što se svaki put neko čudo iz nje izvuče, ili se makar nešto značajno u njoj dodirne ili oseti. I dok postoji predstava dokle ruka ide, onako zavučena u polumrak, prošlost izgleda stvarno i opipljivo. Zabuna nastaje onda, kada više nema sigurnosti dokle je takvo "putovanje" došlo, a ponekad da li je, uopšte, i ruka ostala...


Ekspedicaja u podzemni Beograd započeta je pre 11 godina, isprva sa idejom da se objavi serija reportaža u "Večernjim novostima", ali je, usled stotina razotkrivenih prestoničkih dragulja, pretočena u knjigu o čitavom jednom svetu, sakrivenom u besmislu zaborava.

Beograđani, smatraju autori, izuzetno vole svoj grad i uvek će rado daljinskim upravljačem otići sa nekog rijaliti programa, da bi pogledali priču o svojim precima - samo ako im se to omogući.

Doajeni ovog, manje opasnog, a više inspirativnog podzemlja srpskog glavnog grada, Zoran Lj. Nikolić (novinar "Večernjih novosti") i Vidoje D. Golubović, doživeli su ono čemu se, možda, i nisu nadali: na koricama njihovog zajedničkog čeda, izdavač, beogradska kuća "Laguna", upozorava čitaoce da knjigu ne pozajmljuju nikome, jer postoji solidna verovatnoća da je više neće videti. Da nije tako, ona do sada i ne bi bila štampana u više od 20.000 primeraka.

Osim domaćim čitaocima, knjiga "Beograd ispod Beograda" je interesantna i strancima, za koje je odštampano izdanje na engleskom jeziku. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai zvanično je preporučio knjigu gostima srpske prestonice. A već neko vreme u posetu podzemnom svetu može se i kroz turističke obilaske, koje vode i autori knjige Nikolić i Golubović.

„Podzemni svet ispod velikih gradova nije samo predeo ljudske uobrazilje. Sve civilizacije, a pogotovo svaki grad, kao čvorište svake složenije ljudske zajednice, s vremenom uranjaju u zemlju. Sadašnji žitelji svakog grada na zemaljskom šaru tek su gornja površ jednog vremenskog stuba koji izvire iz podzemlja sačinjenog od mnogih slojeva. To svi znamo. Ali ono što ne znamo, ili što previđamo, jeste da je Beograd od onih gradova gde su se priroda i istorija združile da stvore uzbudljivu podzemnu topografiju.“ 

Predrag J. Marković


O autoru:
Zoran Lj. Nikolić (1967), novinar i publicista, od 1997. godine radi za Večernje novosti. Prvu knjigu Beograd ispod Beograda (zajedno sa dr Vidojem Golubovićem) objavio je 2002. godine. To istraživačko delo, koje se bavi zaboravljenim podzemnim objektima i drugim tajnama koje se kriju ispod prestonice, za kratko vreme doživelo je sedam izdanja i često je na vrhu lista čitanosti.

Tri godine kasnije, 2005, kao autor potpisuje knjigu Masonski simboli u Beogradu koja istražuje tragove koje su u glavnom gradu ostavili slobodni zidari i koja već ima tri izdanja i značajan broj čitalaca.

Aprila 2007. godine iznenađuje publiku satiričnom knjigom Globalizacija za neupućene koja se na sarkastičan način bavi današnjicom, da bi se 2010. godine ponovo vratio istraživačkom novinarstvu i publicistici, ovog puta sa Mirkom Radonjićem, objavljujući knjigu Tajna Novog Beograda. Tokom 2011. godine objavio je i zbirku poezije Dekada, a Grad tajni mu je prvi roman.

Vidoje D. Golubović, naučni saradnik, zaposlen na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu. Izučava kulturno-istorijsku baštinu i njeno predstavljanje javnosti kroz turizam. Doktorirao na Fakultetu za bezbednost. Do sada objavio stotinak naučnih i stručnih radova. Urednik više naučnih zbornika i monografija.

Povezane teme: istorijski, esejistika
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Zašto psujem
Vedrana Rudan

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Brodolom
Vlada Arsić

Bitke za Balkan
Duško Lopandić

Slonovski mesec
Džon Svini

Sajferpanks
Džulijan Asanž

Bosonoga kraljica – II deo
Ildefonso Falkones

Bosonoga kraljica – I deo
Ildefonso Falkones

Zavesti Ingrid Bergman
Kris Grinalg

Znamenje anđela
Dejan Stojiljković

Čovek zvani neustrašivi
Vilijem Stivenson

Strah od promaje
Slobodan Bubnjević

Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić

Zlatno runo - VII tom
Borislav Pekić

Istorija Jugoslavije u 20. veku
Mari-Žanin Čalić

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige