Beogradski sajam knjiga od 26. oktobra do 2. novembra
27. okt 2014. @ 14:36  |  vesti

Beogradski sajam knjiga od 26. oktobra do 2. novembra

Ovogodišnji 59. međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvorio je kineski pisac Liu Dženjun i srpski akademik MiIosav Tešić.

Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope organizuje se pod sloganom “Vreme je za knjigu”, na površini od 30.512 metara kvadratnih, uz učešće više od 500 direktnih izlagača, od kojih je 72 biti iz inostranstva.
Moto kineskog štanda je “Knjiga produbljuje prijateljstvo i saradnju” i očekuje se da će ovaj sajam biit polazana osnova za bogatu kulturnu saradnju dve zemlje.

Svečano otvaranje Sajma po prvi put u njegovoj istoriji je održano u Hali II pošto je tu smešten štand Kine koji pokriva 1000 metara kvadratnih.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević se nedavno na konferenciji za novinre osvrnuo i na podelu izlagačkog prostora koji je uvek bio kamen spoticanja i kazao da su se držali postojećih kriterijuma i smatra da je podela bila pravičnija što se videlo po manjem broju žalbi.

Odbor je, dodao je Avramović, došao do nekih novih saznanja vezanih za organizaciju sajma koja će, nada se, primeniti iduće godine.

On je podsetio da su predviđene dodele svih nagrada koje Sajam dodeljuje već decenijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine i najlepša knjiga. Takođe biće uručena nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Novinari će kao i do sada dodeliti svoje nagrade najboljem izdavaču između dva sajma i izdavaču koji je imao najkorektniji odnos prema medijima.

Avramović je najavio da će kao i ranijih godina četvrtak biti rezervisan za školski dan, da su cene pojedinačnih ulaznica nepromenjene već pet godina (250 dinara) da su za grupne posete 150 i porodična je 600 dinara.

O nastupu Kine na Sajmu govorila je Lin Lijing, direktor Ekspoa kineskih publikacija koja je naglasila da je Kina uputila najveću delegaciju na ovaj sajam, koja broji 200 članova i među njima je 100 izdavača iz 60 izdavačke kuće kao i 12 pisaca.

Kina će predstaviti svoje odabrane pisce, knjige, publikacije o tradiciji, kineskoj civilizaciji i savremenom kineskom društvu, kazala je ona i dodala da će u okviru pratećeg programa, na kineskom štandu biti organizovani susreti pisaca i izdavača, promocije knjiga, tribine, dijalozi, otvoreni časovi kineskog jezika.

Kao najreprezentativniji predstavnici književnosti zemlje došli su pisci: A Lai, Ju Hua, Liu Dženjun, Li Er, Džang Juežan, Džao Lihung, Cao Vensjuen, Lao Ma (Ma Đunđije), Si Čuan (Liu Đun), Mai Đija.

Predviđeno je da se od 27. do 31. oktobra, na kineskom štandu, u Biblioteci grada Beograda i na Univerzitetu u Beogradu, organizuju književne tribine.

Ona je najavila da će biti organizovan forum na temu "O razvoju izdavaštva i kulturnoj saradnji Kine i Srbije" što smatra za jednu od najvažnijih aktivnosti koje organizuje Kina. Na forumu će učestvovati predstavnici ministarstava za kulturu i medije Srbije i Kine, predstavnici kineske ambasade, pisci i izdavači, a zakazan je za ponedeljak, 27. oktobra od 14:00 do 17:00 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Predviđeno je nekoliko tematskih izložbi koje svedoče o savremenom kineskom izdavaštvu, dometima i bogatstvu kineske kulture: Izložba fotografija svetske kulturne baštine u Kini, Dani kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, izložba ilustracija savremenih kineskih dečjih knjiga i izložba fotografija "Lepote Kine - šarm provincije Fuđijen".

Pokrovitelj kineskog učešća na ovogodišnjem sajmu je Kineska državna uprava za medije, izdavaštvo, radio, film i televiziju, dok je organizator Kineska nacionalna korporacija za izvoz i uvoz publikacija.

Pored Kine, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore i drugih zemalja.

Među brojnim inostranim gostima biće i: Mark Tompson i Toni Parsons - Velika Britanija, Kristof Morija - Francuska, Robert Hodel i Tomas Plecinger - Nemačka, Jan Sonergor - Danska, Dimitris Sotakis - Grčka, Sahar Delijani - Iran, Gustav Murin i Dušan Mitana - Slovačka, Petar Milošević - Mađarska, Igor Mandić - Hrvatska, Danko Šipka - SAD, Dževad Karahasan i Emir Imamović - Bosna i Hercegovina, Risto Lazarov - Makedonija.

O pratećim programima Sajma govorio je urednik, pesnik Dragan Hamović koji je istakao da će pored predstavljanja autora i tema iz Kine fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biti usmeren i na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Prva tri dana temtske tribine u sali "Slobodan Selenić" u Hali 1 A biće posvećene Vuku Karadžiću a zatim će, prema rečima Hamovića, biti organizovani programi kao omaž nedavno preminulim piscima koji su svojim delima do prošle godine bili u centru pažnje sajmova knjiga: Svetlani Velmar Janković, Dobrici Ćosiću i Miodragu Pavloviću.

Na nivou B hale 2 biće postavljene izložbe: Srpsko pismo i jezik kroz istoriju, Srpska književnost i Veliki rat (izložba Biblioteke Grada Beograda), Pola veka "Disovog proleća" u Čačku, Najlepše knjige iz Slovačke 2013. (Međunarodna kuća za dečju umetnost „Bibiana", Bratislava), Plakati - ilustracije teksta - radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Sto i jedna rečenica u opremi knjige - Alberta Kapra - radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i Kultura ćirilice.

(b92)

Povezane teme: Sajam knjiga
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige