Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća / Haruki Murakami / Geopoetika

Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Geopoetika
Godina izdavanja: 2013
303 str.
ISBN: 978-86-6145-144-7
Izdavačka kuća "Geopoetika" nakon svega nekoliko meseci od svetske premijere objavila je prevod novog romana Harukija Murakamija "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća". Srpski prevod je među prvih pet u svetu i zanimljivo je pomenuti da se pojavio pre engleskog koji se očekuje iduće godine.

Murakami je "stari" pisac "Geopoetike" i miljenik srpske čitalačke publike, a novi roman - koji se u Japanu pojavio 12. aprila 2013. i koji je prodat samo u toj zemlji u milionskom tiražu, na srpski je prevela Nataša Tomić.


Glavni junak romana je Cukuru Tazaki. On je kao mlad bio opsednut železničkim stanicama i imao je četvoro najboljih prijatelja sa kojima je bio neraskidivo povezan. Međutim, po odlasku na studije u Tokio oni prekidaju svaki kontakt sa njim ostavivši Cukuru Tazakija na ivici života.

Godinama kasnije, Cukuru Tazaki upoznaje Saru i na njen podsticaj pokušava da sazna šta se dogodilo i zašto su njegovi prijatelji odlučili da prekinu svaki kontakt sa njim i izbace ga iz grupe.

Ni ovoga puta japanski pisac nije zaboravio na muzičku nit koja se provlači kroz njegovo delo, pa je tako eho u kojem su izmešane prošlost i sadašnjost, ispunjen melanholičnim notama minijatura iz “Godina hodočašća” Franca Lista. Njima će Cukuru Tazaki putovati ka oslobađanju i na tom će putu shvatiti da “nije sklad jedino što povezuje ljudska srca, već njihove rane”.

Prema rečima izvršne urednice Jasne Novakov Sibinović, Murakamijev roman je priča o sećanju, o istoriji, o tome kako moramo da se suočimo sa prošlošću. Roman je realističan poput "Norveške šume" ali sa primesama trilogije "1Q84". "U njemu i dalje ima paralelnog, dvostrukog u vidu tanke granice između realnosti i sna, tako karakteristične za Murakamije", rekla je ona i ukazala da se "Murakami u novom romanu bavi i dvojnošću identiteta - kako mi sebe doživljavamo i kako nas vide drugi".

Novakov je pojasnila i naslov knjige, odnosno "bezbojni" u naslovu navevši da svo četvoro prijatelja u svom imenu imaju neku boju izuzev Cukuru Tazakija koji je bezbojni. Zbog toga se, kaže ona, oseća kao autsajder, a zapravo se otkriva da je on bio taj koji je držao grupu na okupu.

"Murakami se u svom delu bavi i kritikom savremenog društva, liberalnog kapitalizma, velikih firmi ali i temama slobode mišljenja, talenta, zavisti, starosti, odnosno krhkosti tela iz filozofskog ugla posmatranja", rekla je Novakov Sibinović dodavši da se sa svakim novim čitanjem knjige otkriva neki novi sloj romana.

O autoru:
Haruki Murakami rođen je 1949.godine u Kjotu, ali je veći deo svog odrastanja proveo u Kobeu. Smatra se za jednog od najpopularnijih savremenih pisaca u Japanu, koga je oduvek više privlačila američka književnost, a što ga je kasnije izdvojilo iz glavne struje japanske književnosti.
Studirao je dramu na Sveučilištu "Waseda" u Tokiju, gde se i upoznao sa svojom budućom ženom, Yoko. Njegovo prvo zaposlenje bilo je u prodavnici gramofonskih ploča. Nakon završenih studija 1974. godine otvara jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju, koji radi sve do 1982. godine. Tema mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi povezani su sa muzikom, uključujući "Dance, Dance, Dance" (od R&B grupe "The Dells"), "Norveška šuma" ( "Norwegian Wood", po pesmi Beatlesa) i "Južno od granice, zapadno od Sunca" ( "South of the Border, West of the Sun", prvi deo naslov je pesme Nata Kinga Colea).

Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući košarkašku utakmicu odjednom je osetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana ( "Hear the Wind Sing", 1979.), koji je kasnije osvojio nagradu. Taj uspeh ohrabrio ga je da nastavi s pisanjem. Svetski poznat Murakami postaje objavljivanjem "Norveške šume" ( "Norwegian Wood" ), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Godine 1986. Murakami napušta Japan i putuje u Evropu i nastanjuje se u Sjedinjene Američke Države. Predaje, između ostalog, na Univerzitetu u Prinstonu.

Povezane teme: roman
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (9)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Maktub
Paulo Koeljo

Estoril
Dejan Tiago Stanković

Grad pustoduha
Ransom Rigs

Limeni doboš
Ginter Gras

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Asfalt prekomorac
Danijel Ćorović

Tvrđava sa devet kula
Kais Akbar Omar

Jedan po jedan
Toni Parsons

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Aleja platana
Džon Grišam

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

U tuđem grobu
Ijan Renkin

Noć zelene vile
Ajfer Tunč

Platforma
Mišel Uelbek

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige