Bljuc! / Čak Palahnjuk / Festina lente

Bljuc!

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Festina lente
Godina izdavanja: 2012
315 str.
ISBN: 978-86-88825-01-6

Onome ko je poznavao Bastera Bljucu Kejsija ni pakao neće teško pasti… On je Haklberi Fin dvadeset i prvog veka, vođa ulične bande paklenih vozača, besnilom zaraženi mesija, na ujede i životinjske otrove navučeni džanki, izopačeni guru i borac protiv svih vidova učmalosti i dosade, putnik kroz vreme sa istančanim čulom mirisa i ukusa, smrtonosni Kazanova, odnosno najefikasniji serijski ubica koga je svet video. Ukratko, urbana legenda, ili modernim rečnikom rečeno – „selebriti”.

Kao u slučaju bilo koje druge slavne ličnosti, garnizon prijatelja, neprijatelja i poznanika, što stvarnih, što naknadno proklamovanih, ožalošćeni članovi porodice, brojne priznate i nepriznate ljubavnice, analitičari društva, radio komentatori i mnogi drugi rado se utrkuju, gurkaju i nadvikuju kako bi u etar izneli svoju verziju priče i tako dobili pet minuta slave u tok šou „Oralna biografija Bastera Kejsija.”

Iz ovih na momente kontradiktornih isečaka iz života saznajemo kako je Bljuca Kejsi još kao adolescent skoro uništio lokalnu ekonomiju svog provincijskog rodnog mesta, zarazivši pri tom pola mesta besnilom dobijenim dok je kao dete gurao ruku gde joj mesto nije – u rupe pune zmija, paukova, kojota i drugih smrtonosnih živuljki. Uz podebeli ček i blagoslov da se više nikad ne vrati, na otrove pelcovani Bljuca odlazi u veliki grad i tamo se pridružuje uličnoj bandi koja noću, u čudno okićenim kolima, jurca gradom u nadi da će se bar neka od ovih kola i sudariti. I u velikom gradu, Bljuca nastavlja da širi ljubav… i besnilo.

O autoru:
Čak Palahnjuk je jedan od najsvežijih i najintrigantnijih proznih pisaca današnjice. Autor je bestselera "Borilački klub", po kome je oskarovac Dejvid Finčer snimio kultni film sa Edvardom Nortonom, Bredom Pitom i Helenom Bonam-Karter. Pored nagrađivanog "Borilačkog kluba", tvorac je i desetak drugih romana, od kojih su najpoznatiji "Uspavanka", "Zagrcnut", "Preživeli", "Dnevnik", "Nevidljiva čudovišta" i "Bljuc" (Oralna biografija Bastera Kejsija). Pored "Borilačkog kluba", dobitnik je ili je bio u najužem izboru za književne nagrade za sledeće romane: "Uspavanka", "Preživeli", "Proganjani". Živi i piše u Portlandu u američkoj državi Oregon.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Mrgud (neregistrovan) @ 17. okt 2012. 20:02 #1
Znate, njegovo prezime se izgovara Polanik.
0 0
dj perhan @ 02. apr 2013. 23:00 #2
Znamo.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige