Čarobnica iz Firence, Salman Ruždi
27. apr 2009. @ 12:00  |  izdanja

Čarobnica iz Firence, Salman Ruždi

Alnari

U izdanju IK Alnari, pod nazivom Čarobnica iz Firence, pojavio se roman svetski značajnog autora engleso-indijskog porekla, Salmana Ruždija. Ruždi svoje stvaralaštvo objašnjava poetikom „fantastičnog realizma“, unoseći u svoja dela elemente mitologije, religije i narodne književnosti. Svojevremeno, Ruždi se, zbog svog kontroverznog dela The Satanic Verses, našao pred pretnjom smrti, osudjen zbog bogohulja od strane duhovnog muslimanskog vođsta iz Irana - ali, uprkos svemu, Ruždi nastavlja da stvara.

Najprestižnijim literarnim nagradama ovenčan, pisac se i u romanu Čarobnica iz Firence igra svojom maštom, talentom i izuzetnim stilskim umećem. Priča govori o jednom neobičnom plavokosom strancu, koji sebe naziva Mogor del Amore ili mogul ljubavi. Ovaj čudni putnik stiže u carstvo velikog mogula, cara Akbara, pripovedajući priču koja je uzdrmala slavnu prestonicu. Naime, stranac tvrdi da je sin izgubljene mogulske princeze, najmlađe sestre Akbarovog dede Babura. Sam pomen imena princeze oživljava stare priče i legende.

Ona je bila prelepa žena, izuzetno burne životne sudbine, a verovalo se i da je posedovala magijske moći. Bila je kidnapovana od strane uzbeckog vojskovođe, potom persijskog saha, a poslednje što se zna je da je postala ljubavnica zapovednika vojske osmanskog sultana i firentinskog plaćenika, Argalije. Kada se iz rata vratio kući sa prelepom ljubavnicom, svi u gradu su postali opijeni njenim prisustvom, što je prouzrokovalo brojne nevolje...

Neobični putnik neumorno pripoveda, međutim da li je njegova priča istinita, i ako jeste, gde je onda nestala prelepa princeza, ali ako nije, kakva sudbina zbog čudnih laži očekuje tzv. mogula ljubavi u Akbarovom carstvu...?


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige