Čovek u mraku
22. maj 2009. @ 09:17  |  izdanja

Čovek u mraku

Pol Oster; izdavač: Geopoetika, 2008.

Čovek u mraku je najnovije ostvarenje Pola Ostera, popularnog savremenog američkog pisca. Ovo je jedna od Osterovih vešto ispričanih priča, koja ne opterećuje, već budi maštu čitalaca. Osnovi koncept romana je “priča u priči”, tačnije priče koje se rađaju jedna iz druge. Ideja je da se više različitih priča koje se dešavaju u različito vreme i na različitim mestima međusobno prepletu, tako da čitalac u nekoliko navrata ne može sa sigurnošću da proceni šta je stvarno, a šta nestvarno, šta je na javi, a šta u snu. Pisac veoma slikovito opisuje promašene živote svojih glavih junaka, gde je svaki od nih obeležen velikom tragedijom unutar svoje porodice, što celoj priči daje setan i depresivan ton. Oster i u ovom romanu ostaje pri svojim adutima, poredeći film i književnost, gde kaže : “Bekstvo u film nije isto što i besktvo u knjigu. Knjige te prisiljavaju da im daš nešto za uzvrat, da vežbaš inteligenciju i imaginaciju, dok se film može gledati – i u njemu čak i uživati – u stanju bezumne pasivnosti”.

Narator i glavni protagonist knjige je sedamdesetdvogodišnjiknjiževni kritičar Ogast Bril. Nakon saobraćajne nesreće koja mu sedogodila, ostaje invalid, prepušten slučaju i osuđen da život provede upostelji. Noć mu najteže pada, koju, kako bi mu što brže prošlaispunjava pričama…

1. priča: Uvid u članove porodice Ogasta Brila koji žive svojenesrećne živote : kći koju je ostavio muž, unuka čiji mladić stradastravičnom smrću u Iraku, i on sam, udovac koji u tišini pati za svojompokojnom ženom.

2. priča: U ovoj priči pojavljuje se slika Amerike u kojoj ljudine znaju za rat u Iraku i stradanja koja su se dogodila 11. Septembra.Međutim, nakon predsedničkih izbora 2000. godine u Americi izbijagrađanski rat. Junak ove Brilove priče je mađioničar iz Kvinsa OvenBrik, tuđom voljom ubačen u imaginarni svet, za njega nepoznat, gdepokušava da se snađe u zemlji koja jeste njegova , ali koju on kaotakvu ne poznaje. Zadatak, koji mu tokom romana stvara nebrojeno mnogonevolja, je da ubije tvorca tog paralelnog sveta,( a ujedno i ovepriče) Ogasta Brila, i na taj način prekine ratna stradanja.

3. priča: Povratak mađioničara iz Kvinsa u realni svet. On i njegova žena Flora , koji žive svoje male, skromne živote.

Pol Oster (1947) jedan je od najznačajnijih američkih romansijeradanašnjice, pesnik, esejista, scenarista, reditelj i prevodilac, kojiživi i radi u Njujorku. Autor je romana G. Vertigo, Levijatan, Mesečevapalata, Njujorška trilogija, U zemlji poslednjih stvari, Knjiga opsena,Proročka noć, Bruklinska revija ludosti, Putovanja u skriptorijum,Čovek u mraku. Napisao je dve memoarske knjige, knjigu eseja Umetnostgladovanja, kao i zbirku pesama Iščezavanja. Autor je scenarija za filmDim, koreditelj (sa Vejnom Vangom) filma Pandorina kutija, scenarista ireditelj filma Unutrašnji život Martina Frosta. Njegove knjige suprevedene na preko dvadeset jezika.

Povezane teme: odmor uz knjigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Vragolije
Amanda Kvik

Plavi dim
Nora Roberts

Male radosti subote
Aleksandar Mekol Smit

Sinovi i planete
Klemens J. Zec

Soulfood
Žana Poliakov

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige