Cult Movies In Sixty Seconds
02. jan 2008. @ 17:00  |  izdanja

Cult Movies In Sixty Seconds

Soren McCarthy

Cult Movies knjiga - filmski vodič pojavila je se 2003. godine u Velikoj Britaniji pod okriljem izdavačke kuće Fusion Press.
Autor knjige je poznati njujorški novinar, pisac i glumac Soren McCarthy. Pored rada u pisanim medijima, McCharty se bavi televizijskom i pozorišnom produkcijom. Najviša priznanja je dobio od National Public radija za svoje autorske eseje.
Filmska umetnost mu je velika pasija i pokretač za stvaranje knjigeCult Movies. Ovaj filmski vodič nosi pre svega praktičnu vrednost, a toje cilj da se prikaže suštinska okosnica filma i time čitalac ilizainteresuje za neki od predstavljenih filmskih klasika ili da čitajućifilmske rezimeee upotpuni svoje znanje i zadovolji ’filmofilske’potrebe. McCarthy u okviru rezimea progovara ukratko o sižeu,problematici, likovima, kao i pikantnim, malo poznatim činjenicama kojesu vezane za film.

Ono što čini i suštinsku ideju, ove knjige jeste i McCarthyjev istraživački rad na fenomenu ’kultni film’, odnosno na istraživanju problema koji je sadržan u pitanju: Šta je to što omogućava jedanom filmu da zadobije status kultnog?!

McCarthy zapravo zastupa tezu da veličinu i popularnost nekog filma ne definiše brojnost publike po bioskopima, već intezitet i priroda reakcije na film onih koji su ga odgledali. Držeći se tog kriterijuma, kao i rezultata svog istraživačkog rada ovaj autor zasniva nesvakidašnju i vrlo interesantnu listu kultnih filmova.

Hronološki raspon obuhvata negde oko 50 godina i iz tog vremenskog perioda McCarthy se odlučuje da progovori o ukupno 61 filmu. Ne postoji žanrovska uslovljenost pri selekciji, tako da su u listu ušli najrazličitiji filmovi od npr. remek-dela ’spaghetti western-a’ Sergio Leonea The Good, the Bad and the Ugly iz davne 1966., do fenomenalnih, novijih ostvarenja poput još uvek neprevaziđenog mističnog Donnie Darka, Richarda Kellyja iz 2001.

Koji su to preostali filmovi Soren McCarthyjeve liste kultnih filmskih ostvarenja saznajte u njegovom delu Cult Movies In Sixty Seconds. Autor nas poziva i na sastavljanje naše lične liste kultnih filmova zasnovnane na sopstvenim kriterijumima koja će možda inspirisati na rad novog dela knjige Cult Movies.

Ivana Todorović

Povezane teme: knjige o filmu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (8)

Istorija filma
Dejvid Parkinson

Film i filozofija
Do­mi­nik Ša­to

Filmska fabula
Žak Ran­si­jer

Glumac na filmu
Žaklin Nakaš

Istorija filma III
Dejvid A. Kuk

Istorija filma II
Dejvid A. Kuk

Istorija filma I
Dejvid A. Kuk

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige