Danas počinje 7. Međunarodni festival proze  "Prosefest"
17. apr 2013. @ 11:25  |  vesti

Danas počinje 7. Međunarodni festival proze "Prosefest"

17-19. april; Novi Sad

Prosefest, prvi međunarodni festival proznog stvaralaštva u Srbiji, osnovan je sa namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Zbog toga će tokom trajanja festivala eminentni domaći i strani pisci čitati u javnim prostorima svoja dela, razgovarati sa publikom, ali i odlaziti u institucije gde se književnost programski izučava (gimnazije, fakulteti, umetničke škole i akademije) i voditi dijaloge sa đacima i studentima na zajednički odabrane teme.

Posebnu svežinu Prosefestu daju njegovi mladi saradnici, đaci i studenti koji će moderirati javne razgovore sa piscima, što je garancija dobre komunikacije, jer oni nisu opterećeni profesionalim književnim angažmanom, a istovremenom predstavljaju jedan novi senzibilitet koji će svakako dominirati u nastupajućim decenijama.

Ovogodišnji festival traje od srede 17. aprila do petka 19. aprila i biće održan na nekoliko lokacija u Novom Sadu. Festival će obogatiti mnogobrojni učesnici, među kojima su najistaknutiji: Nedim Gursel (istaknuti turski pisac, profesor turske književnosti u Parizu, autor romana „Alahove kćeri“), Soe Vales (rođena u Havani, aktivni učesnik umetničkih i političkih dešavanja na Kubi, aktivni borac za ljudska prava), David Albahari (srpski pisac jevrejskog porekla, prevodilac sa engleskog jezika, dobotnik mnogobrojnih književnih nagrada), Olga Tokarčuk (spada u red najistaknutijih poljskih prozaista i esejista, autor romana „U potrazi za Knjigom“, „Dnevna kuća noćna kuća“ kao i mnogih drugih, nagrađivanih dela), Bekim Serjanović (piasc mnogobrojnih zanimanja nastanjen u mnogobrojnih gradovima, prevodilac sa norveškog jezika), Uglješa Šajtinac (dobitnik nagrade Jovan Sterija Popović za najbolji savremeni dramski tekst za dramu „Hadersfild“ 2005. godine), Đorđe Pisarev ( živi i radi u Novom Sadu, autor mnogobrojnih romana: „Pod senkom zmaja“, „A ako umre pre nego što se probudi?“...) i Aleksandar Gatalica (rođen u Beogradu, diplomirao Opštu književnost, autor romana „Veliki rat“).

Celokupni program i satnicu ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovde:
Povezane teme: Prosefest, proza, festival proze
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Bekstvo iz logora 14
Blejn Harden

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige