Dvoje / Iris Hanika / Mono i Manjana

Dvoje

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Mono i Manjana
Godina izdavanja: 2010
185 str.
ISBN: 978-86-7804-299-7

Debitantski roman "Dvoje" nemačke autorke Iris Hanike osvojio je kako čitalačku publiku tako i književnu kritiku, ušavši 2008. godine u uži izbor za Nemačku književnu nagradu. Naizgled jednostavan ljubavni roman, ispod prvog sloja urbane ljubavne priče krije brojne teme, od političkih, preko istorijskih do psiholoških i socijalnih.

Ljubav pogađa glavne junake romana, Sentu i Tomasa, iznenada, neočekivano, možda i sudbinski: „Ovo što se sad desilo, to je spoj u životu ili ris u vremenu ili lom u svetu, šta bilo." Kako, po pravilu, čovek nije sklon da bespogovorno prihvati sreću i u njoj opušteno uživa, tako i taj sudbinski susret glavni junaci pretvaraju u ličnu tragediju, igrajući po nepisanim društvenim pravilima, nekakvu igru u koju unose svoje strahove, drame, sumnje.

O autoru:
Iris Hanika (18.10.1962.), rođena je u Vircburgu i od 1979. živi u Berlinu (Berlin-Krojcberg). Odrastala je u Bad Kenigshofenu. Osamdesetih godina prošlog veka studirala je Opštu i komparativnu književnost i germanistiku na Slobodnom univerzitetu Berlin (Freien Universität Berlin). Nakon završetka studija, u leto 1989-e, bavi se pisanjem. Devedesetih godina radi kao lektor/korektor u časopisu „neue bildende kunst“ (nova likovna umetnost) i stručni prevodilac u softver-kompaniji Beta Systems Software AG (prevod tehničkih priručnika sa engleskog). Pored toga, radi kao novinar. Devedesetih godina piše za „du“ (ti) i „Der Alltag“. Od 1998. recenzira političke knjige za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Od 1999. do 2002. stalni spoljni saradnik "Berlinskih strana" u FAZ-u. Od 2000. piše hroniku za časopis "Merkur". Te tekstove (hronika) objavljuje 2003. kao knjigu „Das Loch im Brot“ (Rupa u hlebu). Od jula 2003. do februara 2004. piše nedeljnu hroniku za „Die Welt“ (Svet).

Iris Hanika smatra da je reforma pravopisa katastrofa. Važno joj je da se piše elegantno, nijansirano i precizno. Ali reforma pravopisa vodi ka osiromašenju i zaglupljivanju pisanog i usmenog jezika. Pisani jezik, kao njen alat, posredstvom pravopisne reforme "vraćen je, otprilike, na nivo iz 1730." Zbog toga se zalaže za poništenje iste i vraćanje na staro stanje. Njen moto u toj borbi protiv reforme je "Uništite ono što vas uništava". Potpisnik je "Rezolucije za ponovno uspostavljanje jedinstva nemačkog pravopisa". Potpisuje i "Frankfurtski apel" 6. 10. 2004.

1990. je Hanika, navodno zbog problema na radnom mestu, doživela nervni slom. U leto 1991. počinje s psihoanalizom kod Edit Sajfert (Edith Seifert), po metodi Žaka Lakana. Proces psihoanalize Hanika završava krajem 1997.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige