Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski / Areté

Gde ptica peva najlepše

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Areté
Godina izdavanja: 2016.
Izdavačka kuća Areté nastavlja da predstavlja nove književne naslove i objavila je roman Alehandra Hodorovskog Gde ptica peva najlepše.

Istorija i mit, lični memoari i zadivljujuća rekonstrukcija bajki koje su pripovedali babe i dede koji su živeli i umrli u Ukrajini, udaljeni u prostoru ali prisutni u mnogim pričama koje je Hodorovski slušao u mladosti, sve se to spaja u ovoj originalnoj potrazi za sopstvenim korenima. 

Knjiga duguje naslov Koktoovoj dovitljivoj refleksiji: „Ptica peva najlepše na svom porodičnom stablu.“ Međutim, pisac kao što je Hodorovski nije mogao da se inspiriše tužnom svečanošću koja obično zrači iz pripovesti o istoriji imigrantskih porodica; kod njega se ironija svojstvena Jevrejinu, suočena sa apsurdnošću njegove sudbine, udružuje sa odbacivanjem sve pretenciozne mudrosti kako bi nastala urnebesno komična priča gde se heroizam i legenda posmatraju kroz prizmu karikature i parodije. Ponovo se pokazuje da, kod neobičnih ličnosti kao što je Hodorovski, talenat vri u ogromnoj gustini kada se uporedi s brojnim piscima koji nemaju uspeha u pokušajima da prenesu interesovanje za sopstveno poreklo na čitaoca.

U stilu Sto godina samoće Gabrijela Garsije Markesa. Divlji karneval nadrealnog, mističnog i grotesknog.“ - Publishers Weekly

O autoru:
Alehandro Hodorovski (Alejandro Jodorowsky) je čileansko-francuski scenarista, reditelj, glumac, pisac, muzičar, pisac stripova i duhovni guru, najpoznatiji po svojim avangardnim filmovima Fando i Lis (1968), El Topo (1970) – koji je postao kultni hit i uveo fenomen „ponoćni film“ – Sveta planina (1973) i Sveta krv (1989). Kao što svedoči nedavni film Dina Hodorovskog, 1975. počeo je da radi na kolosalnoj adaptaciji Dine Frenka Herberta – gde je trebalo da glume Orson Vels i Salvador Dali a muziku da uradi Pink Flojd – koja nikad nije završena. (Verziju Dine kasnije je snimio Dejvid Linč, a okupljeni kreativni tim Hodorovski uticao je na generaciju naučno-fantastičnih reditelja.) Nedavno, posle dvadeset trogodišnjeg odsustva sa filmskog platna, Hodorovski je snimio autobiografski film Ples stvarnosti, o odrastanju u čileanskom rudarskom gradu. U njegovim filmovima pojavili su se i on sam, i njegova prva žena Valeri, i njegovi sinovi Brontis, Aksel i Adan.

Cirkuski klovn i lutkar u mladosti, Hodorovski je otišao u Pariz u dvadeset trećoj godini da uči pantomimu kod Marsela Marsoa. Tu se sprijateljio s nadrealistima Rolanom Toporom i Fernandom Arabalom i njih trojica su 1962. obrazovali Panični pokret, kolektiv izvođačkih umetnosti inspirisan Luisom Bunjuelom i Antoninom Artaom, nazvan u čast boga Pana. Hodorovski je postao stručnjak za tarot i plodan pisac romana, poezije, kratkih priča, eseja, dela o tarotu i „psihomagijskom“ isceljenju, više od trideset uspešnih stripova, među kojima su i Inkal, Tehnosveštenici i serijal Metabaroni, radeći s tako cenjenim umetnicima kao što su Mebijus (Žan Žiro) i Žorž Bes.

Povezane teme: Alejandro Jodorowski
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
Радомир СТОЈАНОВИЋ (neregistrovan) @ 19. jan 2017. 14:58 #1
Хтео бих да купим ову књигу
0 0
Peki (neregistrovan) @ 22. feb 2017. 13:39 #2
Zaboravili ste da napisete da je radio i sa nasim Zoranom Janjetovim.
0 0
Natasa (neregistrovan) @ 29. dec 2017. 11:24 #3
Da li je neko citao knjigu, kakva je? :)
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige