Govorili su o Džoniju / Branimir Džoni Štulić / Plato

Govorili su o Džoniju

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Plato
Godina izdavanja: 2010

Knjiga sabranih novinskih tekstova o Branimiru Džoniju Štuliću.

Živeći u 21. veku i budući okruženi s jedne strane raznim blagodetima i tehničkim pomagalima, a s druge strane zlom, nasilnošću i prevarama, mi više nismo u stanju da odredimo ko smo, kakvi smo po našoj prirodi, a šta nas je nagnalo da postanemo ovakvi kakvi smo danas.

Ovakva pitanja zaokupljaju svakog čoveka, a umetnik je taj koji stalno teži da pronađe i odgovor. Branimir Džoni Štulić je komponujući muziku i pišući pesme tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka neprestano odgonetao i bolovao sudbinu čoveka, postavljao pitanja i tražio odgovore. Ti odgovori nikada nisu bili potpuni jer je stvarnost postajala sve okrutnija i neverovatnija. Odaslavši sebe u muzičku i umetničku ilegalu, Štulić je krenuo u jedno veliko putovanje s ciljem da pronađe odgovor na pitanja zašto smo ovakvi i gde smo pogrešili. To pitanje odvelo ga je na sam početak, do velikih, mahom zaboravljenih, mudraca naše civilizacije. Čitanjem i prevođenjem dela antičkih pisaca, istoričara i filozofa, Štulić je počeo da sklapa sopstveni mozaik čovečanstva. Ukazalo se da su svu istinu i sve odgovore već dali ovi veliki stvaraoci, ljudi koji su umeli da misle i da pričaju priče.

Problem je nastao kada mi, kao potomci zajedno sa svim našim precima, nismo to umeli da razumemo i pročitamo. Deset knjiga antičke književnosti u Štulićevom prevodu, nastojanje su da se ta dela, neka ponovo, a neka prvi put, pročitaju, protumače i razumeju na pravi način, oslobođena svih dosadašnjih akademskih kočnica. Zajedno sa knjigama o Azri, i još dve knjige koje su Štulićeve refleksije na naše doba, naravi i prilike, ovo „četrnaestoknjižje" predstavlja portret čovečanstva i neprolaznog vremena iz vizure vanrednog umetnika širokog duha kakav je Branimir Džoni Štulić.

O autoru:
Branimir Džoni Štulić, rođen je 12. aprila 1953. godine u Skoplju. Međutim već sa pet godina Džoni odlazi u Hrvatsku,a šezdesete godine porodica se seli u Zagreb, u novo naselje Siget, gde Džonijeva majka živi i danas. U vreme studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Štulić počinje pevati svoje i tuđe pesme prateći se na akustičnoj gitari, a potom osniva i prvu grupu, "Balkan Sevdah Bend". 1977. godine, inspirisan stihom iz sevdalinke "Kraj tanahna šadrvana", Štulić menja ime grupe u "Azra". Izrazito konfliktan karakter utemeljitelja uzrokuje vrlo česte promene postave - članovi "Azre" između ostalih su bili Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić. Veoma kratak period bio je član grupe "Parni valjak". Osamdesetih godina 20. veka grupa se proslavila mnogobrojnim albumima, koji predstavljaju najuzbudljiviji dokument celokupnog zagrebačkog "novog vala". Treba spomenuti albume "Sunčana strana ulice", "Ravno do dna", "Filigranski pločnici", "Kad fazani lete", "Krivo srastanje".

Stvorivši bend koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rock-scene, u danima kada je "Bijelo dugme" već stagniralo, Štulić je raspustio "Azru" i 1986. godine otišao u Holandiju. U Holandiji je nastao, trostruki album "It Ain` Like In The Movies At All". Iz prvog dužeg Džonijevog boravka u Holandiji, tačnije u Utrechtu, datira i njegovo poznanstvo sa današnjom mu ženom Josefinom Frudmaier. Štulić se 1987. godine vratio u zemlju, odlazi na jugoslavensku turneju, a potom snima četverostruki album "Zadovoljština". Godine 1991.godine Štulić se definitivno vratio u Holandiju gde i danas živi, čita, prevodi i komponuje za svoju dušu.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (13)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige