Haruki Murakami: Kad padne noć
26. feb 2009. @ 10:46  |  izdanja

Haruki Murakami: Kad padne noć

Poslednji roman Harukija Murakamija „Kad padne noć“, objavljen 2008. godine, na našem tržištu se pojavio u izdanju Geopoetike. Ovaj roman, kao i svi ostali Murakamijevi romani, mogao bi se svrstati u više različitih žanrova, ali to ostavljamo Vama da sami procenite. Mi ćemo reći da se radi o izvanrednoj knjizi vrednoj pažnje, koju svakako treba pročitati. S toga sledi kratak uvid u istu...

Tokom sedam sati, od ponoći do zore jedne tokijske noći, pet izgubljenih duša ukršta svoje priče i puteve: prelepa mlada žena u višednevnom neprekidnom snu, trombonista na noćnoj probi sa džez orkestrom, mlada prostitutka pretučena u hotelu za ljubav, programer koji čitavu noć radi na softverskom projektu i devetnaestogodišnja devojka koja luta po barovima i ulicama u želji da pobegne od kuće. Uz usamljenost i otuđenost mlade generacije koja se trudi da uskladi svoje ideale i realnost i neizostavnu muziku u pozadini, Murakamijev svet u ovom romanu jeste svet snova u kojem ljudi nestaju u televizijskoj slici dok njihov odraz ostaje u ogledalu i kada oni napuste prostoriju.

Kad padne noć je roman koji se kreće od hipnotički privlačne dramedo metafizičke spekulacije, koji u svoje elegantno tkanje upliće nitivremena i prostora s nitima sećanja i spoznaje, te tako pred sobomimamo delo koje preispituje ljudsko delanje - poigravanje izmeđusamoživosti i empatije, između moći opažanja i snage ljubavi.Murakamijev specifični humor, psihološka dubina kao i dijapazonduhovnog i moralnog, dovedeni su u savršen sklad zahvaljujući njegovombesprekornom spisateljskom umeću.

Haruki Murakami

Iako se prema nekim statistikama od dvadeset najčitanijih knjiga 2008. godine, Haruki Murakami nalazi tek na šestom mestu sa svojom knjigom “Kad padne noć” i “ Norveškom šumom” na jedanaestom mestu, moglo bi se sa sigurnošću reći da je Murakami jedan od najpoznatijih savremenih svetskih pisaca, čija dela već godinama u Japanu imaju milionske tiraže, a prevedene su na dvadesetak jezika. Najavljen kao naslednik Kafke, Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući bejzbol utakmicu odjednom je osetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana (Hear the Wind Sing, 1979.). Svetski poznat, Murakami postaje objavljivanjem ”Norveške šume“ (Norwegian Wood), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Veliki romani koji potom nastaju su “Sputnik ljubav”, “Južno od granice zapadno od sunca”, “Igraj, igraj, igraj”.

Pisac svetske klase, prepoznatljiv po specifičnom spisateljskom stilu koji je prožet umerenom dozom mistike, i nedorečenosti u neku ruku, podstiče maštu u stvaranju različitih vizija kod čitalaca. Murakamijeve romane formiraju maglovite, mistične, romantične i napete priče, obojene finim bojama. Kroz svoje romane, prožete fantastičnim rečenicama i jasnim mislima, daje lepe uvide u savremeni Japan. Jedan od najvećih talenata ovog savremenog pisca je taj što on uspeva da napiše vrhunski roman o sasvim jednostavnim stvarima, krećući se pri tom velikom lakoćom od površnosti junakovog života do najtananijih niti najdubljih osećanja. Murakami možda bolje od bilo kog drugog savremenog pisca u svojim delima oslikava ljudsko osećanje čežnje, često govori o moći ljubavi i ljubavnom bolu, gde je pri tom većina njegovih romana u osnovi začinjena detektivskom pričom.


Povezane teme: odmor uz knjigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Vragolije
Amanda Kvik

Plavi dim
Nora Roberts

Male radosti subote
Aleksandar Mekol Smit

Sinovi i planete
Klemens J. Zec

Soulfood
Žana Poliakov

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige