HiSterija / Petar Zec / Plato

HiSterija

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Plato
Godina izdavanja: 2012
273 str.
ISBN: 978-86-447-0604-5

Pronašavši u Vršcu i „revolucionarnoj“ godini 1848. idealan prostorno-vremenski plan a u Sterijinim "Rodoljupcima" još idealniji tematski i ideološki okvir, Petar Zec ("Otrovani Balkanom", "Sunce se rađa na istoku, a i gde bi?") svojim novim romanom "HiSterija" suvereno postavlja jednu novu, takođe tragikomičnu, fresku o našim naravima i mentalitetu. "HiSteriju" nikako ne treba čitati kao transkribovanje Sterijinog dela u romanesknu formu, već kao nastavak izuzetno markantne i savremene književne vrste (roman-film) u okviru koje je autor, već u prethodnim delima, pokazao superiorno vladanje kada je reč o mešanju pripovedačkih tehnika.

Činjenicu da smo dvosmisleni, trosmisleni i ino-smisleni, da po pravilu bolje mislimo o sebi nego o drugima a, opet, tim nekim drugima se uvek priklanjamo, Zec dovodi do usijanja. Tako je roman Petra Zeca žalosna i, istovremeno, urnebesno komična priča o tome kako mi, Srbi, shvatamo svoj geopolitički položaj. I kako ćemo ga još jako dugo shvatati.

Roman je odličan. Duhovit i tragičan.

Miomir Petrović

Pred vama je živa, puna, opipljiva romaneskna građevina sazdana na Sterijinim temeljima, ali sa pečatom ovog našeg histeričnog vremena u kome je ućutkano gotovo sve, osim hartije, jer ona pripada arhaičnom vremenu čitanja i razmišljanja. Ali kao što seme iz egipatskih grobnica može da proklija i milenijumima kasnije, tako je Sterijino seme posađeno u imaginaciju Petra Zeca nezadrživo niklo i razbokorilo se. Sterija Petra Zeca je ovde lik, zatočenik sopstvenog dela, čovek koji je prognan zato što je želeo evropeizaciju hajdučke Srbije.

Maja Volk

Petar Zec je romaneskno oživotvorio kritičku misao Sterije, kao ključnog srpskog pisca iz prve polovine devetnaestoga veka, da bi je doveo do principa podudarnosti sa našom današnjicom. U tome se nalazi osnovni značaj satiričnog prilaza Petra Zeca kojim je dokazao već odavno poznato svojstvo srpskog mentaliteta da ne prihvata promene svog načina mišljenja i tumačenja sveta iako se svojski za njih deklarativno zalaže. Pisac je čitaocu približio istorijski okvir zbivanja iz 1848. godine u Vojvodini, nastojeći da što potpunije objasni sled političkih i vojnih događaja na širem planu i njihovo oslikavanje i uticaj na život u malom gradu kakav je tada bio Vršac, rodno Sterijino mesto u koje se vratio ponižen i proteran iz Srbije.

Sve linije osnovna tri plana romana – nacionalni, politički i lični – pisac Petar Zec vodi prožimajući ih i ukrštajući ih. Valja naglasiti, ovaj pisac odlikuje se bar trima osobenostima. Prva se sastoji od autorove sposobnosti da misli u živopisnim slikama mase u pokretu, a druga u prezentnosti izlaganja. Treću možemo označiti kao namerno lišavanje književnih junaka psihološkog portretisanja od strane svevidećeg autora.

Bremenit likovima, životnim i grotesknim situacijama u kojima se ispoljavaju začudni junaci obeleženi pritvorstvom, podmuklošću, koristoljubljem i svakovrsnim nepočinstvima, roman Petra Zeca HiSterija predstavlja novu pohvalu i omaž mudrome Steriji

Radomir Putnik

O autoru:
Petar Zec reditelj, pisac i univerzitetski profesor, osnivač je i suosnivač pet beogradskih pozorišnih scena. U teatrima širom Srbije i Jugoslavije režirao je sto pozorišnih predstava. Režirao je i napisao scenarija za deset TV- filmova. Kod najuglednijih izdavača objavio je deset knjiga studija, eseja, putopisa, scenarija, udžbenika i dva romana - "Otrovani Balkanom" i "Sunce se rađa na istoku, a i gde bi". Za svoje umetničke i naučne radove dobio je mnoge nagrade u zemlji i inostranstvu. Objavljene su tri knjige o njegovom stvaralaštvu: "Srba Ignjatović: Scena na tacni" - prva sezona Plato kafe teatra Petra Zeca, Radmila Stojanović: Poetika Petra Zeca ( doktorat odbranjen na FDU-Beograd) i Srba Ignjatović: Svet medija Petra Zeca. Član je Saveza dramskih umetnika Srbije i Udruženja književnika Srbije.
Povezane teme: beletristika, roman, domaći autori
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Maktub
Paulo Koeljo

Estoril
Dejan Tiago Stanković

Grad pustoduha
Ransom Rigs

Limeni doboš
Ginter Gras

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Asfalt prekomorac
Danijel Ćorović

Tvrđava sa devet kula
Kais Akbar Omar

Jedan po jedan
Toni Parsons

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Aleja platana
Džon Grišam

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

U tuđem grobu
Ijan Renkin

Noć zelene vile
Ajfer Tunč

Platforma
Mišel Uelbek

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige