Hobit / Džon Ronald Ruel Tolkin / Čarobna knjiga

Hobit

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdavanja: 2012
424 str.
ISBN: 978-86-7702-263-1
Tolkinov roman prvenac "Hobit - ili tamo ili natrag" prvi put je izdat 1937. godine, i zamišljen je kao lako štivo koje će deca rado i sa uživanjem čitati. Međutim, nakon sedamdeset godina od njegovog prvog pojavljivanja, roman je stekao planetarnu popularnost, kako među decom, tako i među odraslima, te se i ove godine pojavio u izdanju izdavačke kuće "Čarobna knjiga". Ovaj veliki moderan klasik predstavlja uvod i nastavak velikog epskog romana "Gospodar prstenova".

Već više od pola veka priča o susretljivom i mirnom Hobitu, gospodinu Bilbu Bagginsu i njegovoj vratolomnoj potrazi za zmajevim zlatom u društvu čarobnjaka Gandalfa i skupine patuljaka, poput postojanoga kamenog mosta spaja generacije čitatelja širom sveta.

Radnja romana započinje kada u kuću Bilba Bagginsa upadaju čarobnjak Gandalf i 13 patuljaka, koji ga nagovaraju da pođe sa njima na putovanje. Bilbo Baggins, koga družina patuljaka odvlači od udobnog, ležernog života u hobitskoj rupi, našao se usred avanture čiji je cilj otimanje blaga koje je skupio Smaug Veličanstveni, veoma velik i opasan zmaj. Bilbo– prilično nevoljno, doduše – prihvata ulogu u tom pohodu, i iznenađuje čak i sebe snalažljivošću i provalničkom veštinom!Tako počinje priča o Bilbu, sa čijim avanturama i poduhvatima na ovom uzbudljivom putovanju moći ćete da se upoznati kroz knjigu, a od skora i kroz film koji će od 13. decembra početi da se prikazuje i u našim bioskopima!

O autoru:
Džon Ronald Ruel Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien) (3. januar 1892. – 2. septembar 1973.) je bio profesor anglosaksonskog jezika na Oksfordskom univerzitetu u periodu od 1925. do 1945. godine, kao i profesor engleskog jezika i književnosti, takođe na Oksfordu, od 1945. do 1959. godine. Bavio se pisanjem epske fantastike, fantastike uopšte i poezije tokom celog života, i kroz njih je doživeo međunarodnu slavu.

Van naučnih krugova, najpoznatiji je kao autor romana „Gospodar prstenova”, zatim njegovog prethodnika, „Hobita”, kao i velikog broja posthumno izdatih knjiga o istoriji zamišljenog sveta zvanog Arda, najviše jednog njenog kontinenta, Srednje zemlje, gde se odigrava radnja ova njegova dva najpoznatija romana. Velika popularnost i uticaj ovih dela su ustoličila Tolkina kao oca žanra moderne visoke fantastike (eng. "High-fantasy").

Što se tiče naučnih krugova, bio je visoko uvaženi leksikograf i stručak za anglosaksonski i staronordijski jezik. Pripadao je književnoj diskusionoj grupi The Inklings i bio je blizak prijatelj sa K.S. Luisom (C.S. "Lewis").

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
jovana (neregistrovan) @ 16. jan 2013. 22:42 #1
dali postoji tolkinova knjga koja moze da se cita preko interneta npr gospodar prstenova,ali cela??
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Čovečuljak
Aleksandar Prokopiev

Svetlost runa
Džoana Haris

Bodež snova - drugi deo
Robert Džordan

Bremasoni
Mirjana Đurđević

Ime vetra
Patrik Rotfus

Raskršće sumraka
Robert Džordan

Sakupljač ljubavnih kazivanja
Aleksandar Sekulov

Knjiga o groblju
Nil Gejmen

Bodež snova - prvi deo
Robert Džordan

Skarlet
Barbara Baraldi

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige