Ikona Madonna sopstvenim rečima
22. dec 2007. @ 17:00  |  izdanja

Ikona Madonna sopstvenim rečima

Ova knjiga je hronika života i karijere najslavnije osobe na planeti...pogled iz prve ruke (njenim rečima) na teme koje su se kao kontroverzne vezivale za Madonnu i ono što ona radi: feminizam, seks, religija, moda, brak, majčinstvo, slava, moć, buntovništvo, ljubav, Kabala, novac, umetnost...

Knjiga Ikona Madonna sopstvenim rečima je na naše tržište dospela putem publikacije domaćeg izdavača Esotheria, a u okviru edicije muzičkih priručnika Muzika sfera. Autor knjige, Aleksandar Lambros, uspeo je da prikaže život i delo ove svetske dive izbegavajući iskušenja krajnosti – da od knjige stvori čist tabloid, kao i da pretvori svoj rad u izučavanje ove muzičke zvezde kao kulturološkog fenomena.

Interesantan je upliv (auto)biografskih elemenata, jer autor se tokom celog dela trudi da bude što manje njegovog, subjektivnog udela u viđenju ove muzičke ikone, insistirajući pre svega na lično Madonninom komentaru na ključna pitanja i teme koja su obeležila kako njen privatni, tako i profesionalni život.

Pored biografskih informacija koje nam pomažu da pratimo progresivan razvoj jedne prebogate muzičke karijere, Lambros je uneo i oko 150 kvalitetnih fotografija kao i tekstove nekih od najpoznatijih Madonninih pesama. Time je doprineo i većoj vizuelnoj atraktivnosti knjige. Posebno zanimljivim čine se i komentari poznatih na njen uspeh ili na njene sposobnosti. O njoj progovaraju i velike pop-zvezde pretendenti na njen presto, Kylie Minogue, Breatney Spears, potom Dolce & Gabbana, Jean-Paul Gaultier, Sting i mnogi drugi.

Pored odličnog diskografskog pregleda, Lambros nam nudi i detaljan pregled njenih filmskih ostvarenja, potom i iscrpne osvrte na najuspešnije muzičke spotove. Među kojima bitno mesto svakako zauzima i jedan od najprovokativnijih, ali i sa estetske strane posmatrano jedan od Madonninih najbolje osmišljenih spotova Justify My Love u režiji Jean-Batiste Mondina. Kada je se pojavio 1990., ovaj spot je bio potpuni skandal. MTV nije imao primedbu ni na jedan poseban deo spota, već na spot u celini, kako primećuje Lambros. Ipak prerađeni petominutni video singl Justify My Love postao je najprodavaniji video singl svih vremena.

Ikona Madonna sopstvenim rečima jeste knjiga koja nema za cilj da samo zadovolji interesovanja Madonninih muzičkih fanova, već i da podigne do svesti opštu važnost i značaj njene pojave za formiranje muzičkih ukusa, modnih trendova i životnih stilova koji nastaju pod njenim uticajem već nešto više od dve decenije.

Ivana Todorović

Povezane teme: knjige o muzici
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (25)

39 pesama
Nebojša Krivokuća

Knjiga o muzici
David Albahari i Žarko Radaković

Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968.
Aleksandar Raković

Majls - autobiografija
Majls Dejvis, Kvinsi Trup

Osećanja. O. Sećanja
Lidija Nikolić

Uživo!: Autobiografija
Miša Aleksić

Frenk Sinatra
Kris Rodžek

Enter Night
Mik Vol

Život
Kit Ričards

Bouvi (biografija)
Mark Spic

Popularni muzički žanrovi
Stju­art Bor­tvik i Ron Moj

Muzikofilija
Oliver Saks

Sentimentalno putovanje
Vojislav Simić

Sleš
Entoni Boza

Dilan i Koen
Dejvid Baučer

Muzička fraza
Zoran Božanić

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige