Istorijska fantastika: Dedalova kuća
02. dec 2010. @ 11:39  |  izdanja

Istorijska fantastika: Dedalova kuća

Kaj Majer, Laguna

„Jedan od najvećih nemačkih pripovedačkih talenata.“ Spiegel


Famozno otkriće čuvene gravure umetnika Piranezija iz XVIII veka navešće detektiva Jupitera koji istražuje umetnine i mladu restauratorku Koralinu na istragu opasnu po život. Koralina je u jednoj staroj rimskoj crkvi pronašla originale iz ciklusa Tamnice - u pitanju su ploče za otisak bakroreza čuvenog bakroresca. U staroj crkvi pronađeno je i jedno nepoznato delo Piranezija, kao i deo glinene antičke činije. Oduševljeni otkrićem, Jupiter i Karolina kreću u potragu za poreklom pronađenih predmeta.

Misteriozna ubistva, čudna prikazanja i nadrealni incidenti doveli su Koralinu i Jupitera do legendarne „Dedalove kuće“ – prastare podzemne lokacije smeštene duboko ispod temelja Rima u koju se niko nije usudio da uđe hiljadama godina. Problem je što nisu samo Koralina i Jupiter zainteresovani za tajno skrovište mitskog Dedala – jedno tajno društvo Vatikana učiniće sve da vrata misteriozne podzemne "kuće" ostanu zauvek zapečaćena. Kakva se tajna, opasna po ovozemaljski svet, krije iza vrata Dedalovog utočišta?Odlomak romana „Dedalova kuća“ možete pročitati ovde.

*
*                           *

Dedal je bio čuveni atinski kovač, veliki umetnik, skulptor i arhitekta. Vodio je poreklo od prvog kralja Atine, Kekropa. Važio je za najinventivnijeg pronalazača svog doba. Bio je kažnjen od strane bogova progonstvom, jer je zbog ljubomore ubio svog učenika i rođaka Tala. Dedal se tako našao na Kreti kod Minoja, gde je izgradio čuveni lavirint u kom je bio zatočen Minotaur. Za vreme svog boravka na Kreti, Dedal je dobio sina, Ikara, čija je majka bila Naukrata, jedna od Minojevih robinja.

Kada je Tesej stigao na Kretu sa namerom da ubije Minotaura, Dedal je poučio Arijadnu, kako da savetima pomogne tom heroju, da nepovređen uđe i izađe iz lavirinta. Minoj se, kada je to saznao, toliko naljutio da je zatvorio majstora i njegovog sina. Zatočeni Dedal je stalno razmišljao kako da pobegne sa Krete, potom se dosetio da krila zalepi voskom i pričvrsti za ramena. Otac i sin su zajedno krenuli na neverovatni let. Međutim, mladi Ikar nije poslušao oca koji je savetovao da ne leti suviše nisko, da mu se krila ne bi pokvasila od morskih talasa, ali ni previše visoko, da ih sunce ne bi otopilo. Ikar ponesen visinama, završio je padom u more koje je dobilo naziv po njemu. Njegovo beživotno telo pronašao je Herakle na obližnjem ostrvu koje od tada nosi ime Ikarija.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (3)

Voz osvete
Čavi Kasinos

Knjiga o Raju
Kaj Majer

Dedalova kuća
Kaj Majer

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige