Izabrana dela Branimira Džonija Štulića
30. okt 2010. @ 10:19  |  izdanja

Izabrana dela Branimira Džonija Štulića

Plato books

Beogradska izdavačka kuća "Plato books" objavila je komplet od 14 knjiga koje sadrže izabrana dela legendarnog rok muzičara, pevača i vođe grupe "Azra" koji danas živi u Holandiji. Naime, reč je o izboru iz Štulićevih prevoda klasičnih dela antičke književnosti, tekstova pesama grupe "Azra“, a tu su i autobiografija s komentarima i knjiga sastavljena od novinskih tekstova o Džoniju Štuliću. Komplet knjiga prati dvostruki CD sa dosad neobjavljenim snimcima poslednjih koncerata Džonija Štulića iz 1990. godine održanih u Banja Luci i Mostaru. „Plato books“je saopštio da je Štulić na konferenciji za novinare izjavio da je početkom devedesetih godina planirao da održi 24 koncerta po ugledu na 24 pevanja u Ilijadi, ali da ga je rat u tome prekinuo.

Knjige će biti prodavane isključivo u kompletu (a ne pojedinačno) po ceni od 14.000 dinara, dok će CD moći da se kupi i odvojeno, ali u ograničenom tiražu od 500 primeraka. Komplet sadrži sledeće naslove: "Ilijada", "Odiseja", "Herodotova istraživanja", "Peloponeski rat", "Uspinjanje Helenština", "Aleksandrijadu", "Agronautika", "Zbornik", "Trijadu", "Umijeće ratovanja", "Kali Juga", "Smijurijada", "Govorili su o Džoniju" , "Azra - pjevane pjesme".

Branimir Štulić Džoni, rođen je 12. aprila 1953. godine u Skoplju. Međutim već sa pet godina Džoni odlazi u Hrvatsku, a šezdesete godine porodica se seli u Zagreb, u novo naselje Siget, gde Džonijeva majka živi i danas. U vreme studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Štulić počinje pevati svoje i tuđe pesme prateći se na akustičnoj gitari, a potom osniva i prvu grupu, "Balkan Sevdah Bend". 1977. godine, inspirisan stihom iz sevdalinke "Kraj tanahna šadrvana", Štulić menja ime grupe u "Azra". Izrazito konfliktan karakter utemeljitelja uzrokuje vrlo česte promene postave - članovi "Azre" između ostalih su bili Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić. Veoma kratak period bio je član grupe "Parni valjak". Osamdesetih godina 20. veka grupa se proslavila mnogobrojnim albumima, koji predstavljaju najuzbudljiviji dokument celokupnog zagrebačkog "novog vala". Treba spomenuti albume "Sunčana strana ulice", "Ravno do dna", "Filigranski pločnici", "Kad fazani lete", "Krivo srastanje".

Stvorivši bend koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rock-scene, u danima kada je "Bijelo dugme" već stagniralo, Štulić je raspustio "Azru" i 1986. godine otišao u Holandiju. U Holandiji je nastao, trostruki album "It Ain` Like In The Movies At All". Iz prvog dužeg Džonijevog boravka u Holandiji, tačnije u Utrechtu, datira i njegovo poznanstvo sa današnjom mu ženom Josefinom Frudmaier. Štulić se 1987. godine vratio u zemlju, odlazi na jugoslovensku turneju, a potom snima četverostruki album "Zadovoljština". Godine 1991.godine Štulić se definitivno vratio u Holandiju gde i danas živi, čita, prevodi i komponuje za svoju dušu.

Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige