Jugoslavija, moja dežela / Goran Vojnović / Rende

Jugoslavija, moja dežela

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Rende
Godina izdavanja: 2012
282 str.
ISBN: 978-86-6173-028-3

Tridesetogodišnji Vladan Borojević, dete iz mešovitog srpsko-slovenačkog braka, istraživanjem preko interneta, saznaje da je njegov otac, oficir bivše Jugoslovenske narodne armije, Nedeljko Borojević, živ, da nije mrtav kao što mu je pre sedamnaest godina rekla majka, već da je u bekstvu, optužen za ratni zločin zbog masakra nedužnih civila u jednom slavonskom selu, na početku rata u bivšoj Jugoslaviji.

Neočekivano otkriće porodične tajne vraća ga u 1991. godinu, kada je prvi put čuo za reč prekomanda, kojom se završilo njegovo idilično detinjstvo u Puli, posle čega su usledili boravak sa majkom u beogradskom hotelu Bristol (prvoj stanici izbeglih oficira JNA), život kod očeve rodbine u Novom Sadu i, konačno, preseljenje u Sloveniju, zemlju njegove majke.

Saznanje o živom ocu pokreće ga na putovanje kroz prostore bivše Jugoslavije, u potragu za ocem, tokom koje saznaje istinu o raspadu svoje porodice, istinu o tome kako se i zašto srušio svet u kome je nekada živeo i, konačno, dospeva do istine o samom sebi u pokušaju da ponovo izgradi sopstveni identitet.

Prepoznatljivim stilom, oštrim i živim jezikom, veštim i spretnim pripovedanjem Vojnović demitologizuje Balkan i Jugoslaviju i omogućava novim generacijama jedan širi i neposredniji pogled na ono što se dešavalo u ratovima devedesetih godina prošlog veka na ovim prostorima.

"Jugoslavija moja dežela", postavlja pitanje smisla svih ratova, pitanje zla, pitanje krivice, pitanje odnosa očeva i sinova, kao i pitanje da li se zločin može opravdati i da li deca treba da plaćaju grehe svojih roditelja.

"Rat je bio rat, to je bila druga planeta. Niko to ne može da razume. Ili si bio tamo, ili te nije bilo. Drugo nema veze. Ako si bio tamo, onda ti je sve jasno i ne pitaš ništa. A ako nisi bio, nemaš pravo da pitaš ništa."

O autoru:
Goran Vojnović je rođen 1980. godine u Ljubljani. U ranoj mladosti bio je posvećen pre svega sportu i godinama je trenirao košarku. Nakon završene gimnazije, studirao je na ljubljanskoj akademiji filmsku i televizijsku režiju. Njegovi kratki filmovi ("Fužine zakon", "Sezona 90/91", "Moj sin, seksualni manijak", "Kinezi dolaze") prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima i osvojili su više međunarodnih nagrada. Zajedno sa režiserom Markom Šantićem, 2004. godine napisao je scenario za izuzetno uspešan kratki film "Sretan put Nedime", koji je, između ostalog, bio nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije, osvojio nagradu "Srce Sarajeva" i nagradu za najbolji studentski film na festivalu Tribeca u Njujorku. U književnosti se zatekao sasvim slučajno, iako je još u gimnaziji objavio pesničku zbirku "Lep je ta svet" ("Lep je ovaj svet"). Nedovršeni scenario za dugometražni film je zbog večnog nedostatka posla na filmskom području, u roku od mesec dana pretvorio u svoj književni prvenac. Tako je nastao njegov roman "Čefurji raus!" ("Južnjaci, marš!"), koji je nagrađen nagradom "Prešernovog fonda", najvećom nagradom za područje kulture u Sloveniji i nagradom "Kresnik" za najbolji roman godine. Prema knjizi nastala je i veoma uspešna monodrama u režiji Mareta Bulca. Pored rada na filmu i televiziji, Goran Vojnović je aktivan i kao filmski kritičar, novinar i kolumnista raznih novina, časopisa i internet sajtova. 2010. završava svoj prvi igrani film "Piran-Pirano". Živi i radi u Ljubljani.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (2)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige