Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra / Goran Vojnović / Rende

Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Rende
Godina izdavanja: 2011
175 str.
ISBN: 978-86-6173-013-9

"Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra" je zbirka kolumni mladog slovenačkog pisca i filmskog stvaraoca Gorana Vojnovića, našoj čitalačkoj publici poznatog po nagrađivanom romanu "Južnjaci marš", u kojoj on vešto demonstrira kako se i o velikim i o malim temama može pisati bez intelektualne uzvišenosti, krupnih reči i povišenog tona, a da se ipak kaže sve što treba, kako treba i kome treba.

Kao glasnik mlade generacije, Vojnović se u kolumnama bavi razvnovrsnim pitanjima iz slovenačke društvene stvarnosti i svakodnevice, nemilosrdno ukazuje na ozbiljne probleme u slovenačkom društvu, a ne zatvara oči ni pred nekim negativnim globalnim trendovima, koristeći konkretne događaje za ispisivanje veoma lucidne analize fenomena kojim se u tom trenutku bavi. Pri tome na površinu često izbije njegov književni talenat, pa dobijemo prave male kolumnističke bisere, snažno literarno obojene, lucidne, ponekad sentimentalne i nostalgične, lične ali ne i patetične, a uvek duhovite, pametne, nepristrasne i neostrašćene.

Ovom zbirkom Vojnović nam pokazuje da, osim na košarkaškom, filmskom i književnom, zna da zakuca i na medijskom terenu.

O autoru:
Goran Vojnović je rođen 1980. godine u Ljubljani. U ranoj mladosti bio je posvećen pre svega sportu i godinama je trenirao košarku. Nakon završene gimnazije, studirao je na ljubljanskoj akademiji filmsku i televizijsku režiju. Njegovi kratki filmovi ("Fužine zakon", "Sezona 90/91", "Moj sin, seksualni manijak", "Kinezi dolaze") prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima i osvojili su više međunarodnih nagrada. Zajedno sa režiserom Markom Šantićem, 2004. godine napisao je scenario za izuzetno uspešan kratki film "Sretan put Nedime", koji je, između ostalog, bio nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije, osvojio nagradu "Srce Sarajeva" i nagradu za najbolji studentski film na festivalu Tribeca u Njujorku. U književnosti se zatekao sasvim slučajno, iako je još u gimnaziji objavio pesničku zbirku "Lep je ta svet" ("Lep je ovaj svet"). Nedovršeni scenario za dugometražni film je zbog večnog nedostatka posla na filmskom području, u roku od mesec dana pretvorio u svoj književni prvenac. Tako je nastao njegov roman "Čefurji raus!" ("Južnjaci, marš!"), koji je nagrađen nagradom "Prešernovog fonda", najvećom nagradom za područje kulture u Sloveniji i nagradom "Kresnik" za najbolji roman godine. Prema knjizi nastala je i veoma uspešna monodrama u režiji Mareta Bulca. Pored rada na filmu i televiziji, Goran Vojnović je aktivan i kao filmski kritičar, novinar i kolumnista raznih novina, časopisa i internet sajtova. 2010. završava svoj prvi igrani film "Piran-Pirano". Živi i radi u Ljubljani.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (2)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige