Knjiga o muzici / David Albahari i Žarko Radaković / Laguna

Knjiga o muzici

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Laguna
Godina izdavanja: 2013
282 str.
ISBN: 978-86-521-1179-4

Jedinstvena i neobična "Knjiga o muzici", pisana u četiri ruke, naizmenično, nudi čitaocu uvid u muziku pojedinih poznatih savremenih muzičara i grupa i stoga predstavlja specifičan žanr na razmeđi između muzičkih ogleda i zbirke priča, zapravo umetnički uobličenih utisaka o „svirkama“ ili albumima koji su za autore ove knjige bili svojevrstan izbor po srodnosti.

Albaharijeva i Radakovićeva fina anatomija pojedinih osobenih savremenih muzičkih tokova i stanja duhova, vremena, raspoloženja, sopstvenih doživljaja i koncerata na koje su odlazili zajedno ili svako za sebe – prerasta, što dalje odmičemo u čitanju, u niz osobenih proznih nokturna, pružajući čitaocu nesvakidašnji utisak da uživa u zapisima koji su uvek na granici muzičkih eseja i proznih minijatura.

Pisali smo: ne kao stručnjaci (muzikolozi, istoričari, estetičari), nego kao zaljubljenici u muziku. Naši muzičari su postali glasnogovornici nas samih u doživljavanju sveta i naše sadašnjosti. Jer, nismo li u ovoj knjizi, pišući naizmenično o istom na različite načine, tražili, i pronalazili, nove mogućnosti pripovedanja?

Žarko Radaković

O ovoj knjizi moglo bi se govoriti kao o jednom specifičnom rodu: o knjizi koja obuhvata više knjiga. O nenapisanoj partituri. O godinama posvećenim tišini. O arhitekturi proznog teksta. O dopadanju i nedopadanju. O ivici i oštrici. Kada jednom čovek zaviri dublje u sebe i svoj sistem, ne može da prestane da s ushitom govori o sebi, kao da je on sam nekakva staklena kugla, pritiskivač za papir, uslov za red.

David Albahari

O autoru:
David Albahari rođen1948. godine u Peći, srpski je pisac jevrejskog porekla. Prvu knjigu, zbirku priča „Porodično vreme“, objavio je 1973. godine. Do sada je objavio 10 knjiga priča i 12 romana, kao i tri knjige eseja. "Obične priče" (1978), "Opis smrti" (1982, Andrićeva nagrada), "Fras u supi" (1984), "Jednostavnost" (1988) i "Pelerina" (1993, Nagrada Stanislav Vinaver), "Izabrane priče" (1994); i romane: "Sudija Dimitrijević" (1978), "Cink" (1988), "Kratka knjiga" (1993), "Snežni čovek" (1995), "Mamac" (1996, NIN-ova nagrada za roman godine, Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu), "Mrak" (1997) i "Gec i Majer" (1998). Izabrana dela Davida Albaharija u deset knjiga objavljena su tokom 1996. i 1997. godine.Knjige su mu prevedene na engleski, hebrejski, italijanski, mađarski, albanski, slovački, nemački, esperanto, poljski, francuski i španski jezik.

Žarko Radaković autor je knjiga "Tübingen" (1990), "Ponavljanja" (koautor Scott Abbott, 1994), "Knifer" (1994), "Emigracija" (1997), "Pogled" (2002), "Vampiri & Razumni rečnik" (koautor Scott Abbott, 2008), "Strah od emigracije" (2009).

Sarađivao sa umetnicima Erom Milivojevićem (performansi Medex 1971, Kornjača 1973, Labudovo jezero 1974), Julijem Kniferom (monografija Julije Knifer 1990) i Ninom Pops (bibliofilsko izdanje Der Bildverlust/Gubitak slike 2007).

Autor više zbornika i antologija. Izbor srpske književnosti na nemačkom jeziku Tragische Intensität Europas (Das Schreibheft 71, Essen 2008).

Uređivao nemački časopis za književnost i umetnost Das Nachtcafé (Stuttgart, Klett-Cotta).

Preveo dvadesetak knjiga Petera Handkea.Povezane teme: priče, esejistika, knjige o muzici
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Zašto psujem
Vedrana Rudan

Samo bogovi mogu obećati
Božo Koprivica

Gavrilov princip
Grupa autora

Ovo nije veselo mesto
Vladimir Arsenijević

Dorćol
Svetlana Velmar-Janković

Beograd ispod Beograda
Zoran Lj. Nikolić Vidoje D. Golubović

Ljubav i druge sitnice
Jelica Greganović

Sajferpanks
Džulijan Asanž

Maco, da l’ me voliš
Ljubica Arsić

Anđeo Esmeralda
Don DeLilo

Trkači na duge pruge
Maja Trifunović

U tri kod Kandinskog
Jelena Lengold

Nesanica za dvoje
Mirjana Ognjanović

39 pesama
Nebojša Krivokuća

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige