Kokainske hronike
13. dec 2007. @ 02:40  |  izdanja

Kokainske hronike

Cenzura

Lokalni izdavač Cenzura realizovao je izdanje za naše tržište popularne underground američke literature. Radi se zapravo o knjizi – zborniku kraćih proza najaktuelnijih američkih pisaca mlađe generacije. Zbornik su realizovali Garry Phillips i Jervey Tervalon. U kratkom, interesantno koncipiranom uvodu u zbornik objašnjavaju osnovnu ideju svog poduhvata. Kroz uvod u vidu dijaloške forme, opuštenog kratkog razgovora intoniranog prijateljskom vezom ova dva autora, saznajemo njihov stav i ambiciju koja ih je vodila ostvarenju književnog poduhvata ovog tipa. Garry Phillips izražava svoj mentalno zdrav i čvrst stav zahvaljujući kojem se nikada nije upustio u težinu poroka, dok njegov prijatelj Jervey Tervalon intimno ispovednim tonom govori o dve životne prekretnice koje su prouzokovale kobni „susret druge vrste“.

Knjiga je nastala nakon diskusija na festivalu knjiga Los AngelesTimes-a gde su obojica autora ustanovili činjenicu o postojanju antologija na beskonačan dijapazon različitih tema, ali da ne postoji nijedna zbirka čija bi tema bila ekstemni uzročnik najtežih oblika bolesti zavisnosti – kokain. Ideju su uspešno plasirali i uskoro naišlii na podršku njujorške izdavačke kuće Akashic Books. Potom je pokrenut konkurs. Veliki broj priča je pristizao svakim danom. Konačnom selekcijom 2005. je i finalizovan zbornik pod nazivom The Cocaine Chronicles. Copyright-om za srpski jezik 2007. ova knjiga relativnobrzo dolazi i na naše tržište.

Zajedničko ovim pričama je prikazivanje sociološke patologije podstaknute sve popularizovanijim očajnim „trendom“ današnjice, kultivisanjem tzv. veštačkih rajeva. Svaka od njih na poseban način prikazuje intimne tragedije, sintetički prouzrokovane imaginarne uspone i, kao odgovore na njih, brutalne i surovo realne, niske padove jedinke obolele od ekstremne zavisnosti.

Prikazane sudbine pojedinca svojom ozbiljnošću i verističkim predstavljanjem problema uspešno podižu prezentovane intimne mikroplanove na nivo opšteg, svetskog problema! Verizam u prikazivanju ogleda se u tome što se pisci zbornika trude da na najverodostojniji način prikažu mentalne i fizičke preobražaje zavisnika od kokaina injihove (auto)destruktivne „ambicije“.

Navešćemo samo par. Snažna priča Detrice Jones pod naslovom Preživeti još samo jedan dan opisuje život devojčice čiji su roditelji narkomani i koji joj iz dana u dan kradu novac za užinu. Ona ipak preživljava, zapitajmo se kako?!

Ili priča Laure Lippman Dijeta sa čistim kokainom ili kako da smršate i promenite svoj život za samo jedan vikend, u kojoj u životnim okolnostima niskobud\etnog trilera i ljudskom glupošću „obdarena“ glavna junakinja Kelley gubi svaki smisao za moralnu vrednost i zdrav razum, postajući na kraju i ubica...

Kokainske hronike sačinjava 17 priča odličnih američkih pisaca mlađeg naraštaja. Tu su Lee Child, Robert Ward, Emory Holmes II, NinaRevoyr, Manuel Ramos i mnogi drugi.

Pored svojih edukativnih poruka, neobično jakih slika koje ostaju trajno zapamćene u vidu podsvesnih upozorenja na opakost bolesti zavisnosti, ove priče odlikuje i kvalitetan, moderan i originalan književni stil.

Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Edith (neregistrovan) @ 05. okt 2011. 04:55 #1
Dajte malo spejsa između reči.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige