Koralina i tajanstveni svet / Nil Gejmen / Laguna

Koralina i tajanstveni svet

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Laguna
Godina izdavanja: 2009
157 str.
ISBN: 978-86-7436-097-2

Zapostavljena od strane roditelja koji su prezauzeti poslom, mala Koralina kreće u istraživanje svog novog doma. Preseljenje u neobičnu i izuzetno veliku kuću, Koralina pokušava da sagleda kao „prednost“, jer je smislila da prekraćuje slobodno vreme u igri brojanja vrata i prozora starog i oronulog zdanja. Uskoro pronalazi mala vrata, koja su samo naizgled zazidana ciglama, a zapravo otvaraju čaroban put u svet paralelan njenom pod nazivom „Drugi svet“. Radoznali dečiji duh ne popušta pred strahom, i Koralina počinje hrabro da korača u nepoznato, vodeći čitaoce u nezaboravnu književnu avanturu. Detaljnije…

O autoru:
Nil Ričard Gejman rođen u Porčesteru, Hemšir, 10. novembra 1960. godine, engleski je autor raznih naučno fantastičnih i epsko-fantastičnih dela, uključujući i izvestan broj stripova. Od 2006. živi u Mineapolisu (Minesota, SAD). Oženjen je i ima dva sina i kćer.

Kao dete i tinejdžer, Gejman je odrastao čitajući dela K. S. Luisa, Dž. R. R. Tolkina, Majkla Murkoka i dr. Vrlo brzo postaje ljubitelj naučne fantastike, čitajući dela raznolikih autora poput Semjuela R. Dilejnija, Rodžera Zelaznija, H. F. Lavkrafta. Iako jevrejskog porekla, školovao se u nekoliko anglikanskih škola. Tamo je učio standardne školske predmete kao i religijske. To mu je omogućilo široko poznavanje jevrejske i hrišćanske teologije i apokrifa, koje često primenjuje u svojim delima, možda i najviše u strip-serijalu "Sendmen".

Gejmen je stekao zavidnu reputaciju kao autor scenarija za strip serijal "Sendmen", koji je uveo kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima na Univerzitetu Kalifornija. Nakon okončanog rada na "Sendmen"-u počeo rad na pravim proznim delima, što je rezultiralo sa nekoliko zbirki priča i "Zvezdanom prašinom", nekom vrstom bajke za odrasle. Saradnja sa Teri Pračetom na "Dobrim predskazanjima", serijal "Nikadođija" (futuristička priča o mračnom podzemnom svetu Londona, koji je BBC pretočio u TV seriju), kao i Gejmenovo viđenje dečije fantastike u "Koralini", koju mnogi porede sa Luisovom "Alisom u zemlji čuda". Za roman "Američki bogovi", Gejmen je dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu “Brem Stoker” udruženja horor pisaca.

Pored ovoga, Gejmen je kreator scenarija za japanski animirani film “Princeza Mononoke”, kao i scenarija za filmove koji tek treba da budu snimljeni po njegovim romanima i pričama. 1999. oživeo je serijal "Sendmen".

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
polly (neregistrovan) @ 19. maj 2011. 17:13 #1
kako dobro
0 0
nika (neregistrovan) @ 21. avg 2014. 23:38 #2
najj knjiga na svetu svi trebate da je pricitate
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (6)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige