"Krugovi i kletve" Dragana Jovićevića
20. sep 2010. @ 10:55  |  izdanja

"Krugovi i kletve" Dragana Jovićevića

Filmski centar Srbije

Dragan Jovićević, filmski kritičar i urednik kulture u listu Danas, objavio je esejističku knjigu "Krugovi i kletve" o fenomenu japanskog horor filma, koja je predstavljena u petak u prostorijama izdavača, Filmskog centra Srbije. Jovićevićeva knjiga, unapredjena verzija njegovog magistarskog rada iz teorije filma, predstavlja, kako se na koricama ističe, "kratki vodič kroz japanski i J-horor", i "posveta je kako japanskom horor filmu tako i žanrovskom filmu uopšte", rekao je autor na promociji.

Prema njegovim rečima, termin "J-horor" se ustalio medju filmofilima, i osim japanskih filmova strave i užasa obuhvata američke rimejke tih filmova - kao što su "Ringu/Krug" i "Kletva" - te ostvarenja iz azijskih kinematografija koja su inspirisana japanskim hororima. Medju temama knjige su "žanrovske i kulturološke matrice horora", "naratološki obrasci japanskog horor filma", "kratka istorija japanskog filma", "japanski pozorišni oblici strave". "razvoj horor žanra u Japanu", "novi američki horor film", "politika rimejka", "rimejk kao nova logika simulakruma", "eksploatacija žanra".

Nevena Daković, inače recenzent knjige, na promociji je rekla da je ovo izdanje svojevrsni marker, ugaoni kamen, početak projekta u kome će magistarski i doktorski radovi iz oblasti filma, u saradnji sa FCS, u pročišćenoj formi stizati i do najšire publike. Rigorozni naučni duh magistarskog rada pretočen je u knjizi u razbarušen, akribičan stil prijemčiv za publiku, dodala je ona. Instruktivan podnaslov govori da ćete kroz odrednice o J-horroru saznati o teoriji ovog žanra, kao i o tekstovima i autorima koji su se njime bavili. Najzad, primetila je Nevena Daković, zajedno sa knjigom Nikole Stojanovića o Kurosavi, ova bi se knjiga mogla čitati komplementarno, kao deo kulturnog kruga Japana.

Za filmskog kritičara Aleksandra D. Kostića najzanimljivije u ovoj knjizi ono je što je odvaja od školskog rada, fenomenološki i istorijsko-komparativni pristup, posebno pojam rimejka, kroz koji je moguće posmatrati uticaj istočne kulture na zapadnu i obrnuto. „Kad god budem želeo da kažem nešto mudro iz oblasti japanskog žanr filma, vraćaću se ovoj knjizi“, zaključio je Kostić.

Autor je zahvalio FCS i pre svega Miroljubu Stojanoviću, uredniku izdavačke delatnosti ove institucije, koji ga je podržao i pomogao mu u objavljivanju knjige. Takođe i Svetlani Jovanović, koja je svoju fotografiju inspirisanu japanskim filmom ustupila za naslovnu stranu knjige. Jovićević je istakao da su njegov magistarski rad i knjiga „Krugovi i kletve“ dva različita teksta, jer se u vremenu od tri godine, od kada je nastao magistarski rad, pojavilo dosta novih japanskih horor filmova, pa i literature o njima. Svoju knjigu on je posvetio japanskom horor filmu, ali i žanr filmu uopšte, kao i njegovim fanovima koji su i smislili naziv J-horror.

izvor: Beta/Danas

Povezane teme: knjige o filmu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (8)

Istorija filma
Dejvid Parkinson

Film i filozofija
Do­mi­nik Ša­to

Filmska fabula
Žak Ran­si­jer

Glumac na filmu
Žaklin Nakaš

Istorija filma III
Dejvid A. Kuk

Istorija filma II
Dejvid A. Kuk

Istorija filma I
Dejvid A. Kuk

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige