Laš Fr. H. Svensen i razne filozofije
17. jun 2010. @ 14:30  |  izdanja

Laš Fr. H. Svensen i razne filozofije

Filozofija dosade, Filozofija mode, Filozofija straha, Filozofija zla, Geopoetika

Norvežanin Svensen sa svojim originalnim filozofskim pristupom običnim i neobičnim temama poznat je našim čitaocima kroz ediciju „Teorija“ izdavačke kuće Geopoetika. U okviru ove edicije objavljena su četiri naslova pomenutog autora: Filozofija dosade, Filozofija mode, Filozofija straha, Filozofija zla.

Filozofija dosade“ posmatra naslovljeni fenomen kao ključnu karakteristiku modernog društva. Pored toga, Svensen nam predočava poimanje dosade kroz istoriju, kako i kada je nastala, kao i razne uzroke zbog kojih ne može biti iskontrolisana od strane ličnog voljnog akta. Autor se bavio fenomenom dosade kroz interdisciplinarni uvid u problem, razmatrajući ga u odnosu prema književnosti, filozofiji, psihologiji, teologiji, sociologiji..., iznoseći nam citate nekih od najznačajnijih umova ljudske civilizacije, poput Aristotela, Kanta, Hegela, Hajdegera, Šekspira, Dostojevskog, Beketa i mnogih drugih, kao i popularnih ikona poput Vorhola, Bouvija, Igi Popa, koji su se posredno ili neposredno bavili ovim pojmom.

Filozofija mode“ takođe se bavi jednim od ključnih fenomena savremenog društva. Pored istorijskog uvida u ovaj pojam, Svensen razmatra i odnos jedinke, socijalnog statusa i posmatranog fenomena, potom, fenomen mode kao jednog od faktora samoostvarenja, opšeg poimanja mode kao kategorije koja se ne odnosi samo na odevne predmete, već se doživljava kao lični stav i izbor, i šire, kao životni stil, koji prodire u sve oblasti i opstaje u svim epohama. Ova studija pomaže da se jedan bitan segment, odnosno karakteristika ljudskog društva i života kroz istoriju, sagleda u širem kontekstu njegovog stvarnog značaja, isključujući površnosti i predrasude u vezi sa razmatranim pojmom.

Filozofija straha“ ponajviše tumači naslovljeni fenomen kao nezaobilaznu pojavu u društvu koja se na najlakši način, kroz medije, koristi za masovne manipulacije. Ova stavka je jedna od najupečatljivije izloženih u knjizi, gde se takođe govori i o medicinskim, i drugim oblicima straha iz ugla fenomenologije.

Filozofija zla“ govori pre svega o čoveku, njegovoj mogućnosti izbora u delanju, pozitivnom ili negativnom, bez preke potrebe da se otkrije uzrok ili koren zlu. Ova studija budi svest i o postajanju zla u medijskoj stvarnosti, koje se prenosi putem masovnih medija. Zbog opširnosti i složenosti teme, autor se u ovom delu ograničio pre svega na čoveka i ljudska delanja u kontekstu razmatrane teme.

Bitno je napomenuti da su sva dela iz ove edicije pisana jezikom i stilom zanimljivim i pristupačnim širokom krugu čitalaca.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige