List na korici hleba / Srđan Valjarević / LOM

List na korici hleba

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: LOM
Godina izdavanja: 2011
133 str.
ISBN: 978-86-7958-043-6

"List na korici hleba" je prva knjiga Srđana Valjarevića. Nastala je jednog leta kada je autor imao samo 22 godine. To je roman-mozaik, kaleidoskopska slika sveta viđenog očima deteta. Jer pisac je mladić koji je ostao dete, i to je velika vrednost ove knjige o odrastanju, koja je nagoveštaj njegovih kasnijih dela „Komo“ i „Dnevnik druge zime“.

„Prišla mi je mlada sedamnaestogodišnja Lidija, ja je prvi put video u životu i ona mi rekla kako joj se dopadam i kako me stalno posmatra a ja nikako da joj priđem. Prijalo mi. Otišli smo na piće i onda kod nje kući i pokazala mi svoje crteže i slike i rekla kako je odlučila da postane slikarka. Crteži nisu bili loši. Baba joj je ličila na babu, deda je ličio na dedu, kuće i drveće na kuće i drveće. Devojčica Lidija je imala ljubičaste čarape sa izvezenim cvetovima. I imala je dugačke muške gaće do kolena i dugačku kosu. I to je dobro izgledalo. Stajala je nasred sobe i na sebi je imala samo čarape i te gaće i pustila je kosu da padne niz leđa i onda se stidela. . . “

O autoru:
Srđan Valjarević rođen je u Beogradu 1967. Prvo se početkom (2006) godine u knjižarama pojavio ''Dnevnik druge zime'' za koji je Valjarević dobio dve nagrade ( nagrada za jedan od 10 najboljih romana u jugoistočnoj Evropi u ovoj godini i skoro ustanovljena nagrada ''Biljana Jovanović'' koju dodeljuje Srpsko književno društvo). U proleće je izašao roman ''Komo'' (priča o boravku na obali istoimenog jezera u Italiji), a ovih dana stiže reizdanje zbirke ''Džo Frejzer i 49 (+24) pesama''. Kada su mnogi mislili da je Valjarević samo ''nikad prežaljeni'' talentovani pisac mlađe generacije, posle određenih zdravstvenih problema...Valjarević se potpuno oporavio, uzdigao iznad svega što mu se događalo... i piše punom parom. ''Dnevnik druge zime'' i '' Komo'' se fantastično prodaju, a nema sumnje i da će '' Džo Frejzer ...'' takođe sjajno proći, jer je po toj zbirci pesama Valjarević i najpoznatiji . Knjiga je objavljena prvi put ’92-e godine, potom izlazi reizdanje 96' godine, uz dodatak: dvadeset i četiri potpuno novih pesama. Prevođena na švedski, francuski i engleski jezik, ova zbirka već jako dugo ne može da se pronađe apsolutno nigde u Beogradu. Samizdat B92 se potrudio da to promeni i kultna zbirka pesama će ponovo biti dostupna krajem septembra. Pored već pomenutih knjiga, u Valjarevićevom opusu se nalaze i romani ''List na korici hleba'', ''Ljudi za stolom'' i ''Zimski dnevnik''. Već godinama objavljuje svoje priče u raznim časopisima i dnevnim novinama, a trenutno piše za ''Playboy'' magazin. Iako mu smeta da ga nazivaju urbanim piscem, Valjarevića je književna kritika do sada najčešće tako karakterisala. Gradovi, ulice, sopstvena neprilagođenost, uživanje u jednostavnosti i malim stvarima, stalne su teme njegovih knjiga. Posmatra svet oko sebe, preispituje se i sve to beleži.Glavni junak je skoro uvek on sam, bez foliranja i želje da svoja razmišljanja i emocije sakrije od bilo koga.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
IVANA (neregistrovan) @ 08. feb 2012. 20:16 #1
CITANJE NJEGOVIH KNJIGA ZA MENE JE CAROLIJA.TAKO JEDNOSTAVAN,A TAKO POSEBAN!MOJ ANTIDEPRESIV.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (4)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige