Ljepilo / Irvin Velš / V.B.Z. d.o.o.

Ljepilo

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: V.B.Z. d.o.o.
Godina izdavanja: 2004
465 str.
ISBN: 953-201-404-5

Nakon velikog uspeha romana "Trainspotting" , škotski pisac Irvine Welsh morao je dokazati da taj uspeh nije bio slučajan: morao se potvrditi kao važan romanopisac. I zaista, kao rezultat tog izazova nastao je roman "Ljepilo", roman koji pokazuje Irvinea Welsha u njegovom najambicioznijem romanesknom projektu, i to bildungsromanu, ali kakvom!

U "Ljepilu" je, naime, na vehementan način ispričana priča o Edinburghu u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama: nezaposlenost, zločin i očaj s jedne strane izmjenjuju se sa seksom, alkoholom, drogama i fudbalskim nasiljem na drugoj. Istovremeno, "Ljepilo" je i priča o lojalnost stopljena s uličnim moralom. Roman "Ljepilo" rečit je dokaz da klasična romaneskna forma nipošto ne može ograničiti originalni spisateljski talent.

Autor "Trainspottinga" briljira oslikavajući privatnu i društvenu sliku grada, a prepoznatljivi Welshovi likovi ni u novim okolnostima ne gube smisao za humor i akciju. Usprkos rasponu i ambiciji, "Ljepilo" ima sve uobičajene karakteristike dela Irvinea Welsha, energiju, smešne dijaloge, prljavu scenografiju i crni, crni humor, ali to je takođe odrasla knjiga o odrastanju, o načinu na koji živimo živote i onome što se događa kad se stvari zakomplikuju.

Irvine Welsh se proslavio svojom privlačnom i čitljivom prozom, a književni kritičari zasigurno nisu pogrešili proglašavajući baš "Ljepilo" najboljim autorovim romanom.

O autoru:
Irvin Velš rođen je 27. septembra 1958. u Edinburgu u Škotskoj.

Njegova prva knjiga "Trainspotting" objavljena je 1993, i potom prostavljena na scenu, a film napravljen po njoj postigao je ogroman uspeh. Sledi zbirka priča "The Acid House" koja je ubrzo adaptiarana za TV, zatim 1995, drugi romana "Marabou Stork Nightmares" i 1996. trilogija novela "Ecstasy",koja je dugo zauzimala prvo mesto na listi bestselera. Radio je na nekoliko filmskih i dramskih projekata. 1998. objavljuje i četvrti roman "Filth", zatim "Glue", "Porno", "The Bedroom Secrets of the Master Chefs" i "Crime".

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (2)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige