Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje
25. jan 2008. @ 17:00  |  izdanja

Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje

Lusija Ečevarija

Lusija Ečevarija je status jedne od omiljenih španskih spisateljica stekla već objavljivanjem svog prvog dela, biografije Kurta Kobejna i Kortni Lav, a potom je 1997. izašao iz štampe njen prvi roman Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje kojim je u potpunosti osigurala svoju poziciju nove zvezde španske književne scene.
 
Roman nam donosi priču o tri sestre – Cristini, Rosi i Ani. Najmlađa Cristina studentkinja je književnosti i radi kao konobarica u popularnom noćnom klubu. Njen život je potpuni haos, ona ne zna kako da se nosi sa vlastitom seksualnošću, ne može da spava, njena najbolja prijateljica pati od poremećaja u ishrani, a bivši dečko, mladi Francuz je patološki ljubomoran.

Srednja sestra Ana je u srećnom braku...u stvari, možda i ne baš tako srećnom. Njen suprug je preokupiran samim sobom, dete joj je uvek u školi, a ona se po celi dan dosađuje igrajući se savršene male domaćice.

Rosa, tridesetogodišnjakinja, uspešna je poslovna žena i zarađuje više nego što je ikad i sanjala, međutim, u odsustvu prijatelja i privatnog života ni ona nije u stanju da oseti ispunjenost i zadovoljstvo. Sve tri su, svaka na svoj način, emocionalno iscrpljene, očajnički usamljene i u stalnoj potrazi za konačnim smislom, za pronalaženjem izlaza iz tog demonima bremenitog sveta.

Sled događaja obavijen je ličnim, ispovednim tonom. Preplitanje prošlosti i sadašnjosti posmatramo iz perspektive sećanja glavnih junakinja. Otkrivajući nam svoje uspomene kroz mnoštvo epizoda, anegdotskih crtica i zapažanja one nas polako uvode u svoj mali, intimni svet i osvetljavaju veoma lične, intimne trenutke. Svaka od njih putuje po sopstvenom životu, suočava se sa samom sobom i pokušava da odgovori na neka suštinska egzistencijalna pitanja. U tom smislu roman možemo čitati i kao zbirku priča o najrazličitijim strahovima. Jedan od središnjih motiva tako je upravo strah od stvarnosti i od stvari koje želimo da zaboravimo, a u nemogućnosti da mu se odupremo ponekad se prepustimo varljivoj nadi koju nam nude mnogobrojni proizvodi farmaceutske industrije.

Tablete za spavanje su okrugle, male i plave, a tablete za buđenje bele i još manje, a tablete za održavanje veselosti su zeleno-bele kapsule, a ima i drugih, crvenih, kapsula koje te oslobađaju svih bolova, i belih tabletica koje čine da nestane anksioznost. Sve ih nosim u tašni, u jednoj kutiji za karamele ljubičaste boje: donormile, diazepane, nolotile, leksatine i one su se pretvorile u moju opremu za spasavanje, u moj fetiš, jer znam da ništa ozbiljno ne može da mi se desi dok su mi pri ruci.

Mnogo provokativnosti i ekscentričnosti prisutno je u ovom romanu, možemo u njemu osetiti atmosferu Almodovarovih filmova i, zaista, nećemo pogrešiti ako kažemo da sličnosti između novije španske književne i filmske scene nesumnjivo postoje. To je taj naglašeni eros, tragikomični pristup u interpretaciji događaja i jedna potpuno ogoljena, na mahove brutalna iskrenost u pripovedanju.

Ivana Mijić

Povezane teme: odmor uz knjigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Vragolije
Amanda Kvik

Plavi dim
Nora Roberts

Male radosti subote
Aleksandar Mekol Smit

Sinovi i planete
Klemens J. Zec

Soulfood
Žana Poliakov

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige