Lolita
30. jan 2008. @ 17:00  |  izdanja

Lolita

Vladimir Nabokov

Malo pisaca se može pohvaliti da njihova knjiga doživi toliko reizdanja koliko je Lolita imala, kao i da jedna tematika koja se obrađuje u knjizi, već 50 godina diže buru i polemiku oko njenog moralnog sadržaja. Lolita je prevazišla okvire knjige i postala trend kao i brend, više puta ekranizovana, ona postaje i mistifikovana. Glumice koje su glumile glavnu junakinju, postale su popularne i više nisu dobile značajnije angažmane, ostale su vječne Lolite. Ipak, knjiga nam donosi više od filmova, slojevitost, bolju profilisanost likova kao i jednu od prvih kritika američkog potrošačkog duha i njene dekadencije.

Vladimir Nabokov je odabrao senzacionalističku tematiku za svoj roman, ljubavnički odnos nimfomanke i pedofila, koja je sredinom 50-ih godina prošlog vijeka zgrozila Ameriku, ali i počela da otvara pitanja tabuiziranih seksualnih odnosa. Proza koja nam donosi perverzne Hambertove misli koje izlaže u lirskim pasažima je vrhunac Nabokovljevog pisanja, varanje i prisiljavanje čitaoca da preispita vlastitu nutrinu, da li smijemo ostvariti svoje niske žudnje? Proza je pisana u ispovjedničkom tonu. Glavni protagonista je Hambert Hambert i njegovom ispovješću pisac želi da dobijemo naklonost ovog antijunaka. Majstorstvo Vladimira Nabokova je u tome što ne dozvoljava da išta vidimo crno bijelo već nas tjera na novo čitanje i svaki put da iznova otkrivamo značenje ovog romana u kome ništa nije jednostavno.

Žanrovski ga možemo staviti u različite kategorije: ljubavni, erotski, kriminalistički, putopisni i savremeni roman antijunaka. Njegova različita žanrovska svrstanost, nam prikazuje roman kao djelo koje se čita cijeli život. Erotika u ovoj prozi je svakako najprivlačnija čitaocu, ali iza nje treba vidjeti alegorijski sloj čitavog djela. Ovo je također roman zagonetka, jer svaka riječ u njoj je dobro smišljena od strane pisca i ima svoje značenje, npr. samo ime junakinje Dolores Haze izaziva asocijacije (dolor) bola i haze (izmaglica). Ali, ovo je samo jedna od igri kojom Nabokov izaziva čitaoca, poziva se pisac i na Edgara Alan Poa, tako da djelo počiva na premisama postmodernističkog romana. Šaljiva, emotivna, alegorična, šokantna i ironična, ovo je knjiga koja ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Ukoliko ste spremni za šok neka ova rečenica bude uvod u prozu Vladimira Nabokova: Sada smatram da je bila velika greška što smo se opet preselili na Istok i što sam je poslao u tu privatnu školu u Birdsliju, umesto da nekako štuknemo preko meksičke granice, dok se štuknuti moglo, kako bismo se nekoliko godina pritajili u suptropskom blaženstvu dok se ne bih mogao bezbedno oženiti svojom malom kreolkom: jer moram priznati da sam, u zavisnosti od stanja svojih žlezda i ganglija, tokom istog dana mogao preći s jednog pola bezumlja na drugi, od pomisli da ću oko 1950. godine morati da se nekako otarasim nezgodne adolescentkinje čije je magično nimfinstvo isparilo - do pomisli da bih, uz strpljenje i sreću, mogao postići da konačno proizvede nimficu s mojom rođenom krvlju u predivnim žilama, Lolitu II, koja bi imala osam ili devet godina oko 1960, kada bih ja još biodans la force de l'age zapravo, teleskopija mog uma, ili neuma, beše dovoljno moćna da u daljini vremena razazna jednog vieillard encore vert- ili je to zelena trulež - bizarnog, nežnog, slinu lučećeg doktora Hamberta kako na prevashodno divnoj Loliti III upražnjava veštinu kako da bude deka.

Lolita je jedinstven spoj ljudske topline i bolesti, lucidnosti i bezumlja, knjiga čitavog čovječanstva provučena kroz jednu tematiku obučenu u senzacionalizam.

Danijela Vukašinović

Povezane teme: svetski klasici
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
xyz (neregistrovan) @ 07. jul 2012. 17:14 #1
Ljubav pedofila i NIMFOMANKE?!Neko nije citao knjigu :D
0 0
mina (neregistrovan) @ 04. okt 2012. 22:54 #2
Pedofil da, ali ovo drugo... wth? :/ :)
0 0
ljiljana (neregistrovan) @ 25. feb 2013. 11:41 #3
oteto detinjstvo od strane jednog pedofila,"zasto ne mogu da pozovem moju majku ako to zelim" , "zato sto je ona mrtva" dovoljno govori.
0 0
lll (neregistrovan) @ 10. feb 2014. 15:46 #4
zna li neko gde je moguce kupiti ovu knjigu?
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Letnje doba
Džon M. Kuci

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige