Lopatanje đavola / Vlada Arsić / Press Publishing Group MC2

Lopatanje đavola

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Press Publishing Group MC2
Godina izdavanja: 2010
116 str.

Ovo delo posvećeno je istini o nekadašnjem duhovno-rehabilitacionom centru kraj istoimenog manastira.

Kroz Arsićevo pero po prvi put je "progovorila" lopata, tačnije, "batinaš" sa prokazanog snimka Nemanja Radosavljević, "žrtveni jarac" čitave harange, i stotine roditelja za čiju decu je Crna Reka bila poslednja i najjača slamka spasa - "Crne priče na belom papiru", kako stoji u predgovoru.

I ne samo to, kroz slovo o "Lopatanju đavola" Arsić je zabo prst u oko nezainteresovanoj javnosti i licemernim "stručnjacima" koji na pandemiju narkomanije gledaju kao na poplave u Indoneziji, zaboravljajući da taj isti talas preti da potopi sve, i da je svom silinom već udario o hridi Srbije.

Vlada je učinio najviše što "mali" čovek može - odbio da ćuti!

Knjiga je nastala kao plod jednogodišnjeg istraživanja problema narkomanije u Srbiji, pandemije koja je zahvatila sve pore društva o čemu se retko ili sporadično govori. Pisana je kroz prizmu dešavanja u Crnoj Reci, poslednjem utočištu za armiju bivših ljudi, svih onih koje je društvo otpisalo i pustilo u vodu. Suštinsko pitanje je kome je trebalo da se ugasi i poslednja nada roditelja, svih onih koji su pre toga pokušali sve što im je bilo dostupno, od Drajzerove, privatnih klinika, lečenja u inostranstvu, da bi jedine rezultate naposletku uspeli da ostvare u Crnoj Reci, gde su se koristile, doduše nekonvencionalne, ali, pokazalo se, veoma uspešne metode.

Crna Reka, godinu dana posle, praktično više ne postoji. Devet desetina štićenika je napustilo Centar, jer praktično niko više nije smeo da ih zaustavlja. Čak osmoro mladih ljudi je u međuvremenu kući pošlo, a nikuda nije došlo. Kome su to batine smetale više od krstača, ko je bio prava meta napada a ko žrtva, samo su neka od pitanja kojima se bavi ova knjiga.

O autoru:
Vlada Arsić, novinar, istraživač, autor romana "Lopatanje đavola" i dugogodišnji saradnik brojnih listova i časopisa, rođen je u Beogradu, 1963. godine. Novinarsku karijeru započeo je 1985. godine u Voždovačkim novinama, i do sada zabeležio na stotine reportaža o ljudima i sudbinama. Pisao je za "NON", magazin "Bre", "Ilustrovanu Politiku" i "Nacionalnu reviju", uređivao u "Horizontu", reviji "Sat" i dnevnim novinama "Press". Živi u Beogradu.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (3)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige