Lov na anđele / Kristofer Houp / Geopoetika

Lov na anđele

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Geopoetika
Godina izdavanja: 2013
271 str.
ISBN: 978-86-6145-135-5

U vremenu u kome približavanje čitaocima sve češće podrazumeva udaljavanje od književnosti, Kristofer Houp uspeva da napiše roman koji poseduje egzistancijalnu dubinu prave, velike literature, i privlačnu snagu vrhunskog trilera.

„Nekad sam se zvao Vinston“, kaže u prvoj rečenici glavni junak romana, „bivši“ čovek koji je olako poverovao da prošlost pripada isključivo prošlosti. Sadašnjost će ga, međutim, lišiti te iluzije i prinuditi da još jednom prođe kroz mračni lavirint zanosa i otrežnjenja, ljubavi i mržnje, života i smrti. Kroz taj lavirint, čiji su zidovi sagrađeni u obličju bezimene, ali prepoznatljive totalitarne države (bezimene zbog toga što totalitarne države neizbežno pate od krize identiteta, a prepoznatljive zbog toga što sve cinično liče jedna na drugu), Čarlija Krokera vodi utvara Džoa Endžela, njegovog druga iz detinjstva. Utvara ili anđeo, anđeo čuvar ili anđeo uništenja, pitanja su na koja Kroker ne ume da odgovori, i ta zapitanost pretvara njegovu priču u povest o lovu na anđele. A njih, anđele, nije moguće snimiti fotoaparatom; ubijati ih mecima, znatno je jednostavnije.

O autoru:
Kristofer Houp (1944) je južnoafrički romansijer, pesnik, novinar. Po objavljivanju prvih zbirki poezije "Whitewashes" ("Belilo", 1971) i "Cape Drives" ("Vožnje po Kejpu", 1974) za koju je dobio nagrade "Thomas Pringle" Engleske akademije Južnoafričke Republike i "Cholmondeley", nagradu Društva pisaca Velike Britanije, Houp se sukobljava sa vlastima aparthejda i napušta Južnoafričku Republiku. Narednih petnaest godina provodi u dobrovoljnom izgnanstvu u Londonu, a potom, devedesetih, živi i u Moskvi i Beogradu. No, u njegovim mnogobrojnim nagrađivanim delima sve vreme preovlađuju teme koje se tiču rasizma i južnoafričkog društva uopšte. Njegov prvi roman "Separate Development" ("Odvojeno razvijanje", 1981) odmah po izdavanju zabranjen je u Južnoafričkoj Republici, a nagrađen priznanjem "David Higham" u Engleskoj.

U Britaniji potom izlaze zbirke poezije "In the Country of the Black Pig" ("U zemlji crne svinje", 1981) i "Englishman" ("Englez", 1985).

Među proznim delima izdvajaju se "Kruger’s Alp" ("Krugerov vrh", 1984), roman za koji je dobio nagradu "Whitebread", "The Hottentot Room" ("Hotentotska soba", 1986), "Black Swan" ("Crni labud", 1987), "My Chocolate Redeemer" ("Moj čokoladni spasilac", 1989), "Darkest England" ("Najmračnija Engleska", 1996), "Me, the Moon and Elvis Presley" ("Ja, mesec i ElvisPresli", 1997), "Heaven Forbid" ("Ne daj bože", 2001), "My Mother’s Lovers" ("Ljubavnici moje majke", 2007), "The Garden of Bad Dreams" ("Vrt ružnih snova i druge priče", 2008) i "Shooting Angels" ("Ubijanje anđela", 2011).

Njegov roman "Serenity House" ("Kuća spokoja",1992) našao se u najužem izboru za nagradu "Man Booker".

Pored proznih dela, Houp je napisao autobiografiju "White Boy Running" ("Beli dečak trči", 1988), putopis "Moscow! Moscow!" ("Moskva! Moskva!", 1990) za koji je dobio nagradu udruženja "PEN", kao i biografiju zimbabveanskog predsednika Roberta Mugabea "Brothers Under the Skin: Travels in Tyranny" ("Braća ispod kože: Putovanja u tiraniju", 2003).

Kristofer Houp živi i radi u Francuskoj, ali sebe naziva „lutajućim Južnoafrikancem“.

Povezane teme: roman, triler
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Maktub
Paulo Koeljo

Estoril
Dejan Tiago Stanković

Utvara
Ju Nesbe

Grad pustoduha
Ransom Rigs

Limeni doboš
Ginter Gras

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Asfalt prekomorac
Danijel Ćorović

Tvrđava sa devet kula
Kais Akbar Omar

Jedan po jedan
Toni Parsons

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Dvostruka prevara
Džejms Paterson

Aleja platana
Džon Grišam

Posetilac
Li Čajld

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

Meri, Meri
Džejms Paterson

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige