Mala argetinska priča / Laura Alkoba / Arhipelag

Mala argetinska priča

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Arhipelag
Godina izdavanja: 2013
140 str.
ISBN: 978-86-523-0083-9
Laura Alkoba, novo veliko ime francuske književnosti, napisala je izuzetan roman u kome pripoveda o svom odrastanju u Argentini u vreme vojne hunte pre nego što će sa majkom emigrirati u Francusku.

Roman "Mala argentinska priča" donosi snažnu autobiografsku priču o argentinskoj vojnoj diktaturi sedamdesetih godina. Roman je ispričan iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.

Junakinja romana "Mala argentinska priča" ima sedam godina kada njeni roditelji počinju da se bore protiv vojne diktature u Argentini. Ubrzo je njen otac zatvoren, dok su junakinja i njena majka prinuđene da napuste svoj stan u Buenos Ajresu i da se kao ilegalke kriju u maloj oronuloj kući u predgrađu. To je kuća u kojoj je sagrađena ilegalna štamparija u kojoj se štampaju zabranjene novine i drugi zabranjeni politički materijal. Da bi se prikrile prave aktivnosti u ovoj kući, koja postaje jedno od središta otpora diktatorskom režimu, tu je smeštena i farma zečeva koji odjednom postaju paralelni svet progonjene devojčice.

Sedmogodišnja junakinja romana prinuđena je da menja i napušta škole, da krije svoj pravi identitet ili da sakrivena u automobilu menja mesto boravka. Njoj je zabranjeno da razgovara sa susedima ove ilegalne štamparije, a konspirativne razgovore odraslih ilegalaca, za kojima tragaju vojska i policija, razume samo delimično ili na svoj originalni način, iz čega nastaju neodoljivi nesporazumi i neki od najzanimljivijih zapleta u ovom uzbudljivom romanu.

Roman Laure Alkobe predstavlja intenzivno, napeto, snažno i potresno pripovedanje o ceni odrastanja u diktaturi. Mala argentinska priča napisana je iz najdubljeg ličnog iskustva i oličava priču plaćenu najskupljom životnom cenom.

"Mala argentinska priča" je knjiga koja je autorki donela veliki francuski i evropski uspeh. Posle španskog, engleskog, nemačkog i italijanskog izdanja, gde je imala velike tiraže i odlične kritike, knjiga se sada pojavljuje u Srbiji. Ovo je prvi prevod nekog romana Laure Alkobe na srpski jezik.

O autoru:
Laura Alkoba (1968), književnica i prevodilica. Rođena je u porodici revolucionarnih Montonerosa, koji su bili protivnici vojne hunte u Argentini sedamdesetih godina. Do desete godine živela je u Argentini, odakle je 1979. godine emigrirala s porodicom iz političkih razloga. Njen roman "Vrteška. Mala argentinska priča" donosi snažnu autobiografsku priču argentinskoj vojnoj diktaturi ispričanu iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.

Laura Alkoba je profesor španske književnosti „Zlatnog doba“ na Univerzitetu Pariz X-Nanter. Prevodi sa španskog na francuski jezik romane, priče i drame od Pedra Kalderona dela Barke do savremenih pisaca.

Dobitnica je Nagrade Fondacije „Del Duka“ (2013). Objavila je romane "Vrteška. Mala argentinska priča" (2007), "Beli vrt" (2009), "Putnici Ane C." (2012) i "Plava pčela" (2013).

Roman "Vrteška. Mala argentinska priča" doneo joj je izuzetan uspeh u Francuskoj, kao i na drugim jezicima na kojima je objavljen. Roman je do sada izašao na španskom, engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku. Roman je na engleskom jeziku doživeo i radiodramsku adaptaciju u produkciji Bi-Bi-Sija (2010).

U romanu "Plava pčela" Laura Alkoba nastavlja da evocira dramatične uspomene iz svog detinjstva. Ovaj roman je neka vrsta nastavka "Male argentinske priče" i predstavlja uzbudljivu priču o autorkinom dolasku u Francusku, otkriću francuske kulture i svakodnevici, učenju novog jezika, kao i o prepisci koju potom vodi sa ocem koji je politički zatvorenik u Argentini.

Živi u Parizu.

Povezane teme: roman
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Maktub
Paulo Koeljo

Estoril
Dejan Tiago Stanković

Grad pustoduha
Ransom Rigs

Limeni doboš
Ginter Gras

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Asfalt prekomorac
Danijel Ćorović

Tvrđava sa devet kula
Kais Akbar Omar

Jedan po jedan
Toni Parsons

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Aleja platana
Džon Grišam

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

U tuđem grobu
Ijan Renkin

Noć zelene vile
Ajfer Tunč

Platforma
Mišel Uelbek

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige