Mi djeca sa kolodvora Zoo
02. jun 2008. @ 18:00  |  izdanja

Mi djeca sa kolodvora Zoo

Christiane F.

Intimna ispovest devojčice Christiane F, onog momenta kada je zadobila literarnu formu, nagrađena je statusom kultnog proznog ostvarenja među najširim čitalačkim auditorijumom. Roman je nastao zahvaljujući istraživanju dvojice nemačkih novinara, Kai Herrmanna i Horst Riecka. Radili su na problemu droge među maloletnicima u Berlinu, koji je bio intezivno prisutan socijalni problem svakodnevnice, ali ujedno i tabu tema o kojoj se najradije ćutalo. Mladu Christiane su upoznali na suđenju, gde je svedočila protiv kriminalca koji je heroinom maloletnicama plaćao seksualne usluge. Nakon toga odlučuju da urade sa njom dvočasovni intervju. Dva sata su se pretvorila u dvomesečno druženje, za vreme kojeg je Christiane iznela najautentičnije opise života maloletnih zavisnika u zapadnom delu Berlina, gde objavljuje užasavajuće istine o nesrećnim tinejdzerima koji u potrazi za izvorom novca najčešće počinju da se bave prostitucijom.

Novinari potresnu priču objavljuju prvo u nizu članaka u uglednom magazinu Stern. Priča budi veliko interesovanje, stoga istoimena izdavačka kuća odlučuje se za kompleksniji poduhvat čiji rezultat je se našao, nedugo potom, na knjižarskom tržištu pod nazivom Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Knjiga je svojevrsna hronika života male Christiane, koja je prati kroz period od 1975. kada je imala 12 godina, pa do 1978. godine. Prikazuje devojčicu koja je dve godine uspešno vodila dvostruki život, uslove pod kojima je mala Christiane dospela u narkomanske krugove, potom bavljenje prostitucijom kao glavnog načina zarade novca, porodične, socijalne i probleme etičke prirode koji su najčešći uzrok ovakvih ’pogrešnih izbora’. Uverljivost prikazanih dešavanja donekle je rezultat i pripovedanja u prvom licu. Ipak, neophodno je naglasiti da je Christiane samo prividno pisac romana, primanjena je ghostwriter-tehnika gde su stvarni autori romana zapravo novinari, Herrmann i Rieck.

Popularnost knjige je neminovno prouzrokovala njenu ekranizaciju. Scenario za film Christiane F. radio je Herman Weigel, ali uz Christianeinu ozbiljnu asistenciju, stoga je i film zadržao visok stepen uverljivosti i mnogo od realizma knjige. Reditelj filma Uli Edel je na festivalu u Montrealu 1981. primio eminentnu nagradu ’Najpopularniji film’. Interesantno je za pomenuti da se u filmu pojavljuje i Christianein omiljeni pevač iz vremena priče, David Bowie, koji je najvećim delom uradio i muziku za film.

Nakon mnogih selidbi, Christiane ponovo živi u Nemačkoj, sa svojim sinom. Ljudi iz celog sveta ne prestaju da joj se javljaju najčešće putem elektonske pošte i dalje šaljući podršku ili tražeći savet zbog ogromnog iskustva koje je preživela. Nekoliko puta posle objavljivanja knjige padala je u heroinske krize, koje su najpogubnije za nekadašnje korisnike ovog smrtonosno opojnog sredstva, a završavaju se najčešće njegovom ponovnom konzumacijom. Danas je na medicinskom tretmanu metadonom koji koristi po potrebi.

Knjiga je pored ekranizacije doživela i dramske adaptacije. Priliku da se podsetimo ovog izuzetno značajnog savremenog proznog ostvarenja, upravo kroz pozorišnu izvedbu, imaćemo zahvaljujući izuzetno vrednoj tradiciji Sterijinog pozorja. Predstava rađena po knjizi Mi djeca sa kolodvora Zoo biće prikazama 5, 6, i 7. juna u okviru pomenute pozorišne manifestacije u Novom Sadu.

Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
1234 (neregistrovan) @ 25. jul 2012. 11:37 #1
Koje je knjige ona objavljivala, hvala :DD
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige