"Miris kiše na Balkanu" ponovo osvaja čitaoce
22. jan 2010. @ 12:00  |  izdanja

"Miris kiše na Balkanu" ponovo osvaja čitaoce

Alnari

Miris kiše na Balkanu jeste značajan doprinos oskudnoj jevrejskoj književnosti kod nas, ali s obzirom da su prelomni trenuci u istoriji jevrejske zajednice u isto veme i prelomni trenuci za celu našu zemlju, da se njena istorija odslikava u tragičnoj istoriji jedne jevrejske porodice, onda ovaj roman prerasta uske granice takvog određenja i njegov značaj postaje znatno širi.” D. Albahari

Izdanjem naslova naše književnice Gordane Kuić za izdavačku kuću Alnari ponovo raste interesovanje za njeno stvaralaštvo. Tako se prvo delo Kujićeve, „Miris kiše na Balkanu“, nakon više od dvadeset godina postojanja, našlo na gotovo svim domaćim top-listama najčitanijih dela za protekli period.

Roman „Miris kiše na Balkanu“ čini jednostavna priča o sudbini jedne jevrejske porodice. Majstorski ispričana, ona prerasta okvire istorijskog romana otkrivajući univerzalne vrednosti, neminovnu cikličnost dešavanja i istine pred kojima se menjaju postojeći standardi. Porodica Salom, nakon Prvog svetskog rata, izlazi iz Sarajeva i prilazi rubu propasti pokušajem uklapanja mladih generacija u nove društvene tokove, i težnjom ka emancipaciji koja opasno preti da uništi njihov čist identitet, tradiciju i običaje. "Jednostavana" životna priča postaje takođe i savršenim načinom da se kroz odlične opise i paletu interesantnih junaka progovori o tadašnjoj intelektualnoj sredini u gradovima poput Sarajeva, Beograda i Zagreba. Tako se u romanu pojavljuju i poznate ličnosti tog vremena, što otvara novu, i posebno interesantnu dimanziju romana.

U izdanju Alanarija pojavili su se i drugi popularni naslovi naše poznate autorke Gordane Kuić: „Cvat lipe na Balkanu“, „Preostale priče“ i „Smiraj dana na Balkanu“.

Kuićeva je rođena u Beogradu 1942. Završila je Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hunter College-u u Njujorku. Radila je kao savetnik za engleski jezik u Američkoj ambasadi u Beogradu, kao konsultant u AYUSA International u Beogradu, i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Sorosovoj fondaciji u Njujorku. Živi i radi u Beogradu i Njujorku. Objavila je ukupno sedam romana.

gordanakuic.com/index.htm
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
marija (neregistrovan) @ 13. dec 2010. 21:49 #1
bas bih volela da procitam ovu knjigu. pocela je sa emitovanjem i serija pod istim nazivom.posto sam skoro pocela da se bavim pisanjem ova knjiga bi mi dobro dosla
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige