Misteriozni "Princ magle"
30. nov 2010. @ 10:58  |  izdanja

Misteriozni "Princ magle"

Karlos Ruis Safon, Čarobna Knjiga

"Every book has a soul, the soul of the person who wrote it and the soul of those who read it and dream about it." Carlos Ruiz Zafón (The Angel's Game)

Princ magle Karlosa Ruisa Safona, autora koji je domaće čitaoce osvojio romanom “Senka vetra”, predstavlja prvi deo čudesne “Trilogije magle”. Trilogija se sastoji od naslova Princ magle, Ponoćna palata i Septembarska svetla koji zajedno predstavljaju najranija Safonova dela. Iako je dobitnik popularne nagrade za tinejdžersku literatru “Edebe”, roman “Princ magle” je prava literatura za sve ljubitelje “gotskog slova” nenaivno jezive i klaustrofobične atmosfere.

Glavni junak je Maks Karver, trinaestogodišnji sin ekscentričnog časovničara, kojeg na početku priče zatičemo kako sa svojom porodicom, majkom, ocem i sestrama, beži iz rodnog grada zbog rata. Odlaze u jedno malo mesto na obali, i prvo što dečak uočava na železničkoj stanici jeste da je vreme na velikom časovniku stalo, odnosno da kuca unazad?!

Maks neprestano oseća da ga neko posmatra, dok na stanici čekaju da se njihov prtljag prenese, i na kraju shvata da su to „samo“ neobično žute oči mačke koja se ubrzo potom sprijateljila sa njegovom mlađom sestrom i postala novi član porodice. Pored sata koji zloslutno otkucava unazad, mačka je novi simbol kojim nas Safon upozorava na nesvakidašnji tok priče.


Na putu do nove kuće, porodica Karver razgledala je neobične pejzaže nove okoline. Dečaku se učinilo da se kroz izmaglicu koja se pružala preko mora na momente pojavljuje silueta broda, dok je otac, za to vreme, uzbuđeno pričao o istorijatu kuće i porodice kojoj je nekad pripadala. Kuća je sagrađena 1923. i u njoj je živeo doktor Ričard Flajšman sa svojom suprugom Evom. Imali su sina koji je tragično okončao život. Dečak se udavio, igrajući se na plaži u blizini kuće. Ubrzo nakon smrti dečaka, otac se razboleo i umro, a nesrećna udovica i majka, napustila je kuću, prepuštajući advokatima da je prodaju.

Sređujući prašnjavu i zapuštenu kuću prepunu paučine, kroz prozor svoje sobe dečak otkriva zlokobnu baštu ispunjenu brojnim statuama. Ulazeći u novootkriveno mračno carstvo, Maks je upoznao njegove stanovnike, kipove koji su predstavljali likove iz cirkusa. U središtu bizarnog „izložbenog“ prostora stajala je statua klovna stisnutih pesnica. Primetio je da su sve figure bile postavljene tako da obrazuju zvezdu u čijem se centru, na pijedestalu, nalazio klovn, samo ovoga puta sa rukama ispruženim ka nebu?! Shvatjući da je statua promenila svoj položaj, užasnut dečak pobegao je glavom bez obzira iz bašte užasa, pribojavajući se da je ovo tek prvi znak „dobrodošlice“ u novi dom, od kog se pređašnja porodica Flajšman, izgleda, još uvek nije u potpunosti oprostila...

Ovde možete pogledati i top-listu od deset naslova gotskih romana koje preporučuje Karlos Ruis Safon. Ukoliko ste ljubitelj proznog slova koje obrađuje „gotske teme“, lista koja sadrži klasike poput Foknera, Kinga, ali i novije pisce poput Jona Ajvide Lindkvista (poznatog po romanu/filmu „Pusti pravog da uđe“) trebalo bi da vam pomogne da odaberete pravu lektiru za zimske dane. Neka zimske čitalačke avanture počnu!


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (7)

Zatočenik nebesa
Karlos Ruis Safon

Ponoćna palata
Karlos Ruis Safon

Princ magle
Karlos Ruis Safon

Septembarska svetla
Karlos Ruis Safon

Marina
Karlos Ruis Safon

Igra anđela
Karlos Ruis Safon

Senka vetra
Karlos Ruis Safon

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige