Najčitanije knjige ovog leta
31. avg 2013. @ 09:22  |  vesti

Najčitanije knjige ovog leta

Tokom protekla tri letnja meseca primetno je bila smanjena pojava novih naslova, jer i kada nije kriza poput ove izdavači koriste letnji predah. Kao spas za ovdašenje knjižare, došli su brojni posetioci iz dijaspore kao i turisti.

Na osnovu Tanjugove ankete na koju su se odazvali direktori lanaca "Delfi" ,"Vulkan" i " Evro-Đunti" prodaja nije drastično opala a tome su doprineli posetioci Beograda i pre svega naši ljudi iz dijaspore.


Prema rečima direktorke "Delfija" Vesne Mihajlović, leti je uobičajeno da raste prodaja knjiga domaćih autora, najviše zbog poklona prijateljima u inostranstvu, pa je tako bilo i ovog puta. Ona navodi da su se kupovale nove knjige Vladimira Arsenijevića, Svetislava Basare, Dragana Velikića i drugih.

Direktor "Evro-Đuntija" Novica Jeftić je istakao veliko interesovanje za luksuzno izdanje autobiografije kralja Petra Drugog Karađorđevića. Tu potražnju on je pripisao kupcima koji su došli iz inostranstva pa su iz zavičaja želeli da je ponesu ili za sebe ili rodbinu i prijatelje.

I "Vulkan" je ovoga leta imao jak "adut" za dijasporu pošto je roman Aleksandra Gatalice "Veliki rat" u januaru okićen NIN-ovom nagradom što bi, samo po sebi, bila dovoljna preporuka da knjiga zavređuje da se ponese iz zavičaja.

To se i potvrdilo, jer je ovaj roman o Prvom svetskom ratu održao visoko treće mesto na listi najprodavanijih, izjavila je Tanjugu zamenica direktorke Aleksandra Kovacević.

Najviše razloga da bude zadovoljan letnjom sezonom ima lanac "Delfi" sa 26 prodajnih mesta u Srbiji, jer, kako je podsetila MIhajlović, oni letnju sezonu otvaraju uz "Noć knjige".

Pocetak leta, dodala je ona, obeležilo je i objavljivanje novog romana Haleda Hoseinija, modernog klasika svetske književnosti, "A planine odjeknuše". Veliko interesovanje čitalaca za tim romanom ne jenjava.

Ona navodi da se, umesto uobičajene prakse da se leti čita laganija literatura, prema podacima o prodaji u knjižarama "Delfi" ipak najviše kupuju romani nobelovaca i proverena književnost poput Saramaga, Andrića, Pekića.

"Možda je evidentan pad kupovne moći doveo do toga da se pažljivije biraju naslovi i da se investira u knjige veće vrednosti" smatra Mihajlović.

Leti, zapaža ona, raste prodaja knjiga o Beogradu i Srbiji, kao i prevodi domaćih autora na strane jezike što je rezultat posete stranaca. Ovaj knjižarski lanac nudi i odličan izbor turističkih vodiča na engleskom jeziku, za sve destinacije koji imaju dobru prođu kod naših čitalaca koji se spremaju na letovanje izvan Srbije.

Mihajlović je zadovoljna prodajom i jedne neobične knjige za decu "Vidovite priče" Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama nenadmašnog Dušana Petričića. Ona je objavljena na srpskom i engleskom jeziku pa je mogu čitati i deca naših iseljenika koja nisu naučila maternji jezik.

Vlasnik "Evro-Đuntija" Novica Jeftić, koji je uspostavio prvi pravi partnerski odnos sa stranom izdavačkom kućom "Đunti" i vlasnikom Serđom Đuntijem, potvrdio je da je uprkos krizi i odsustvu pomoći od italijanskog partnera, i dalje vodeći srpski izdavač slikovnica za najmlađe.

On je rekao da su se tokom juna, jula i avgusta, kao i svih ostalih meseci, najbolje prodavale licencne knjige kompanije "Dizni", za koje ima ekskluzivna autorska prava za naše celo govorno područje.

Sve knjiga sa Dizinijevim junacima ali i serijali sa Pepom prase, Jagodicom Bobicom i ostalim, deci dobro znanim likovima vode po prodaji u svih devet knjižara " Evro-Đunti".

Najveći promet, naglasio je on, ostvaruje knjižara u zgradi SANU iako je u celini gledano tokom tri letnja meseca ukupni promet opao za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Jeftić je ipak optimista jer, kao dugogodišnji uspešni izdavač računa da će poslednja četiri meseca u godini koja su tradiciionlano najbolja za prodaju knjiga jer je to vreme praznika i poklanjanja, nadoknaditi smanjeni promet tokom leta i dostići barem prošlogodišnji nivo. On očekuje da će nekoliko svetskih hitova koji se već prevode takođe doprineti poboljšanju prodaje.

Urednica u "Evro-Đuntiju" Gordana Subotić je kazala da, ako se izuzmu knjige za decu, među 10 najtraženijih knjiga ulazi roman o zlatnoj ruskoj mladeži u doba Staljina "Jedne zimske noći" Simona Sibaga Montefjorea čijia je "biografija" Jerusalima jedna od stalno traženih knjiga na policama "Evro Đuntija", iako je objavljena prošle godine.

Prve dve knjige erotske trilogije "Osamdeset dana" su takođe na listi letnjih hitova, a prema rečima Subotićeve, do Sajma knjiga u oktobru biće i štampan i treći tom. Ovaj izdavač razmatra mogućnost da okupi još dva erotska naslova ovog neobičnog književnog tandema koji su krije iza pseudonima Vina Džekson.

Da čitaoci mogu da prepoznaju dobru knjigu i bez velike medijske promocije potvrđuje traženost trilera "Kurir" Ave Makarti koji je takođe među prvih 10 naslova. Istorijski roman "Ahilov pev" Medlin Miler našao je svoju ciljnu grupu, jer je veoma uspešno dočarao ljubav između dvojice heroja "Ilijade" Ahila i Patrokla. Italijanski pisac Paulo Đordano je već prevođen na srspki što je svakako doprinelo popularnosti novog naslova "Ljudsko telo".

Lanac knjižara "Vulkan" nastao je pod sloganom "Erupcija ideja" i udruživanjem izdavača "Mono i Manjana" i "Alnari" a zajedno imaju 7 knjižara u Beogradu i još 10 širom Srbije.

Prema oceni Aleksandre Kovačević, prodaja knjiga u letnjim mesecima ne beleži bitnije promene u odnosu na prošlu godinu, a tome sigurno doprinosi veoma širok dijapazon domaćih i stranih naslova kao i ponuda knjiga na engleskom jeziku.

Ono što je primetno, kazala je Kovačeviće, je porast prodaje knjiga na akcijama kao što su "3 knjige za 999 dinara" i "2 za 1" gde se nude ne samo stariji već i novi, aktuelni naslovi.

Standardno interesovanje vlada za aktuelne ljubavne romane "Devojka od papira" Gijoma Musoa i "Ukus greha" Zorane Šulc, a kupci su odmah pohrlili da kupe "Inferno" Dena Brauna" uz izdanju "Solarisa" koji je ovom lancu dao ekskluivno pravo prodaje tokom prve sedmice. To je doprinelo da knjiga odmah dospe na listu hitova u "Vulkanu".

Izvor: Tanjug/b92

Povezane teme: najčitanije knjige
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige