Nakon 15 godina Milan Kundera objavio novi roman
21. avg 2015. @ 12:30  |  vesti

Nakon 15 godina Milan Kundera objavio novi roman

Nakon 15 godina Milan Kundera je objavio novi roman pod naslovom “Festival nevažnosti”. "Njujork tajms" piše da je reč o knjizi punoj "nameštaljki, laži i taštine", dok londonski "Gardijan" smatra da je francusko-češki klasik isporučio "strogu i prelepu prozu".
Večni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, Milan Kundera se poslednjih godina sve manje pojavljuje u javnosti i sve manje objavljuje. Autor savremenih evropskih klasika poput “Šale” i “Nepodnošljive lakoće postojanja” vodi miran život u novoj domovini Francuskoj, uzdrman optužbama iz rodne Češke da je bio saradnik komunističkog režima.

Novi roman “Festival nevažnosti” napisao je na francuskom jeziku, a za angloameričko tržište ga je objavio Harper Collins.


Zbog toga je objavljivanje "Festivala nevažnosti", kratkog romana ili možda jako duge novele, prilika da se susretne Kundera u poznim godinama, možda mudriji, a možda džangrizaviji. Roman je, po oceni "Njujork tajmsa", “lepršav” i “na lak način” razmatra odnose među grupom prijatelja u Parizu, kao i da nije tako psihološki dubok i uverljiv kao njegova najbolja dela.

"Nije samo da se radnja događa u Parizu, nego se i zauzima tipičan pariski stav fascinacije ironičnim gestovima i pozama", piše "Nujork tajms".


Naracija anegdote o Staljinu u romanu predstavlja “grčevit pokušaj da se knjizi da težina i značenje” pa se "Festival nevažnosti" čita i kao šala o vlastitoj irelevantnosti, koja se unapred podrazumeva”, poentira po strogoći poznata kritičarka Mičiko Kukatani.

"Baveći se najozbiljnijim problemima čovekove egzistencije, Kundera u ovom romanu namerno nije napisao nijednu ozbiljnu rečenicu, zadržavši pritom svoje 'prelepe opise'", piše "Buklist", svrstavajući roman kao "stilski i tematski klasičnog Kunderu".


Londonski "Gardijan" ističe da je nova Kunderina knjiga "privlačan i ukusan kratki roman, osvetljen dnevnim suncem i duhovit, kao i živahno elegantan". Ističe se kako četiri glavna lika imaju svest o autoru, kog nazivaju "gospodar", a on ih odluči sve dovesti u Pariz i pripremiti im nekoliko peripetija. "Gardijan" priznaje da je "struktura romana tanka, a središtu nedostaje motiva", ali hvali nepodnošljivu lakoću čitanja “Festivala nevažnosti”.
Povezane teme: Milan Kundera
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (3)

Susret
Milan Kundera

Usporavanje
Milan Kundera

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige