Nataša i druge priče / David Bezmozgis / Samizdat B92

Nataša i druge priče

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Samizdat B92
Godina izdavanja: 2012
142 str.
ISBN: 978-86-7963-366-8
"Nataša i druge priče" Davida Bezmozgisa, koja se nedavno pojavila u izdanju Samizdata B92, izazvala je talas jednodušnih ocena da je njen autor jedan od najvećih talenata savremene američke književnosti. Donela mu je brojne nagrade i laskava poređenja sa Čehovim, Singerom, Karverom, Hemingvejem, Selindžerom...

Bezmozgis je napisao autobiografsku knjigu u kojoj sedam tematski povezanih priča čini jedan mozaični bildungs roman, roman o odrastanju i sazrevanju. S mnogo lucidnosti i blagonaklonog humora, ispričana je priča o nedaćama jedne doseljeničke porodice u obećanoj zemlji, neprilagodjenosti i nerazumevanju, o borbi za opstanak u jednom sanjanom, ali potpuno drugačijem svetu čija se logika uči bolno i postepeno, na sopstvenim greškama.

Pred čitaocem je pregršt gotovo savršenih priča o počecima novog života grupe emigranata iz SSSR-a koji otkrivaju neku svoju Ameriku. Kroz dogodovštine koje liče na buru u časi vode, Bezmozgis vodi naraciju kristalno jasno i s istančanom ironijom, povezujući najbolje od dve velike pripovedačke tradicije: rusko-jevrejske i severnoameričke.

O autoru:
David Bezmozgis, rođen u Rigi 1973, kanadski je pisac i filmski reditelj, jevrejsko-letonskog porekla. S porodicom je emigrirao 1980. godine u Toronto. Diplomirao je englesku književnost na MekGil univerzitetu, a potom završio studije filmske umetnosti na Univerzitetu Južna Kalifornija u Los Anđelesu. Njegov prvi dokumentarni film „L. A. Mohel“ dobio je mnoge kanadske i međunarodne nagrade. Objavljivao je pripovetke u časopisima Harpers, Njujorker i Zoetrop. "Nataša i druge priče" je prva Bezmozgisova knjiga. Odmah ga je svrstala među najveće talente savremene američke književnosti. Prevedena je na petnaest jezika. Našla se na listi "New York Public Library" „25 knjiga za pamćenje“ i ušla je na listu „Amazon.com Top 10“ za 2004. godinu. Nagrađena je Književnom nagradom grada Toronta i Nagradom Komonvelta za najbolju knjigu ("Commonwealth Writer’s Prize for First Book"), a bila je nominovana za Gardijanovu nagradu za knjigu godine ("Guardian First Book Award"), i nagradu Los Anđeles tajmsa za knjigu godine ("LA Times First Book Award"). Naslovna priča iz ove knjige svrstana je u antologiju Najbolje američke priče 2005.
Povezane teme: kratke priče
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (2)

Starost
David Albahari

Tri plus 1
Peter Zilahi

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige