Neobični “Izabrani radovi T. V. Spiveta “
17. mar 2010. @ 11:15  |  izdanja

Neobični “Izabrani radovi T. V. Spiveta “

Rejf Larsen, Geopoetika

U odličnom izboru knjiga koje nudi izdavačka kuća Geopoetika pronašli smo za vas još jedan novi naslov koji svakako treba upisati na spisak, i to pod “must read”. U pitanju je prvenac američkog autora Rejfa Larsena za koji je čuveni Stiven King rekao:

Fantastično šarmantna, smešna i pametna. Osetio sam kako mi mozak raste dok sam je čitao. Ko bi rekao da kombinacija kartografije i adolescencije može da bude tako dirljiva i toliko zabavna?

Otkrivajući velike i male tajne života, autor Rejf Larsen, u svom proznom debiju, upoznaje nas sa T. V. Spivetom, dvanaestogodišnjim dečakom koji upravo preživljava svoje adolescentsko doba, u kome sve kao po pravilu dobija neki novi, izvitoperen i frustrirajuću smisao... Međutim, inteligentni dečak ne dozvoljava uzburkanim hormonima da preuzmu nadmoć, već pokušava da svet sagledan iz novootkrivene i ne baš prijatne perspektive objasni na sasvim neobičan način – crtajući vrlo originalne mape.

Ovaj mali genijalni kartograf, čije ilustracije krase margine romana netipičnog formata, crta mape međuljudskih odnosa, biljnog i životnjskog sveta, zapravo svega što ga okružuje i što po prvi puta doživljava na jedan sasvim novi način. Kada T. V. Spivet primi neočekivani poziv, putem kojeg biva obavešten da je osvojio prestižnu Berdovu nagradu, u roman se upliću misterija i avantura koje će otkriti neverovatne tajne o njegovoj porodici i odvesti dečaka sa porodičnog imanja u najčuvenije muzeje sveta...

Rejf Larsen je studirao na Univerzitetu Braun i predaje na Univerzitetu Kolumbija, gde je magistrirao književnost. Pored toga, bavi se režiranjem i produciranjem filmova. Snimao je dokumentarce u Sjedinjenim državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i srednjoj i južnoj Africi. Trenutno živi u Bruklinu, Njujork.

Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige