Nevidljiva čudovišta / Čak Palahnjuk / Festina lente

Nevidljiva čudovišta

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Festina lente
Godina izdavanja: 2012
235 str.
ISBN: 978-86-88825-00-9
Nova Izdavačka kuća „Festina Lente” iz Beograda ovim putem predstavlja prvu knjigu "Nevidljiva čudovišta" Čaka Palahnjuka, popularnog američkog pisca koji je napisao i knjigu "Borilački klub", po kojem je snimljen kultni film. Knjigu je preveo naš istaknuti prevodilac i pisac, Aleksandar Milajić, koji je pre desetak godina, preveo i roman "Zagrcnut", još jedno poznato Palahnjukovo delo.

U svojim delima Palahnjuk, na hipnotički nezaboravan i uzbudljiv način, stvara ukusnu i pitku, iako pomalo gorku mešavinu nečuvenog i urnebesno smešnog. Kao zavodljivi satiričar savremenog društva, Palahnjuk je stekao veliki broj poklonika među čitalačkom publikom u svetu.

U romanu „Nevidljiva čudovišta“, Palahnjuk se poigrava na njemu svojstven način sa opsednutošću savremenog društva fizičkim izgledom i spoljašnjom lepotom, kao i sveprisutnim gubitkom sopstvenog identiteta u potrošačkom društvu. „Ako ne mogu da budem prelepa, želim da budem nevidljiva“, moto je glavne junakinje dela, uspešne manekenke koja nakon iznenadne „nesreće“ na autoputu, ostaje unakažena i nesposobna da govori, te se iz prelepog središta pažnje pretvara u nevidljivo čudovište, toliko nakazno da se svi pretvaraju da ne postoji. U isto vreme, ovo je i mantra modne industrije koja nam se svima nesvesno servira.

U prihvatanju sebe, u pomoć joj pritiče Brendi Alegzander, mis sveta, koju samo jedna operacija deli od sna da postane prava žena. Ona će je naučiti da ponovno stvaranje sebe zahteva brisanje čitave prošlosti i izmišljanje nečeg boljeg, kao i to da se spasenje krije na poslednjem mestu na kom bismo poželeli da ga potražimo.

„Palahnjuk jedan od najsvežijih i najintrigantnijih autora kakvih već dugo nije bilo. Kombinujući Vonegatov cinični humor, Delilovu zajedljivu analizu društva i Pinčonov antički nadrealizam, on slaže deliće i gradi sopstvenu svetlucavu palatu.“

"Njujork njuzdej"

„Možda je naša generacija otkrila svog Dona Delila.“

Bret Iston Elis, autor "Američog psiha"

O autoru:
Čak Palahnjuk je jedan od najsvežijih i najintrigantnijih proznih pisaca današnjice. Autor je bestselera "Borilački klub", po kome je oskarovac Dejvid Finčer snimio kultni film sa Edvardom Nortonom, Bredom Pitom i Helenom Bonam-Karter. Pored nagrađivanog "Borilačkog kluba", tvorac je i desetak drugih romana, od kojih su najpoznatiji "Uspavanka", "Zagrcnut", "Preživeli", "Dnevnik", "Nevidljiva čudovišta" i "Bljuc" (Oralna biografija Bastera Kejsija). Pored "Borilačkog kluba", dobitnik je ili je bio u najužem izboru za književne nagrade za sledeće romane: "Uspavanka", "Preživeli", "Proganjani". Živi i piše u Portlandu u američkoj državi Oregon.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
Aksentije Dundjerski (neregistrovan) @ 03. jul 2012. 04:37 #1
Da li je neko pogledao web prezentaciju ove izdavacke kuce? Obzirom da im je sadrzaj kreativno-kontroverzan i u mnogome drugaciji od ostalih izdavackih kuca, interesuje me da li postoje jos neke aktivnosti koje ovo firma sprovodi? pozdrav
0 0
bojan (neregistrovan) @ 28. avg 2012. 18:19 #2
sad dolazim sa sajta i veoma je zanimljiv. potrazicu knjigu BLJUC! istog autora.
0 0
marina (neregistrovan) @ 29. avg 2012. 12:34 #3
Knjiga je fenomenalna, preporucujem je svakom, lako se cita i veoma je poucna
0 0
Marko (neregistrovan) @ 28. jun 2014. 03:14 #4
Da li je moguće da je autorovo prezimo kod nas shvaćeno kao Palahnjuk? Čita se Polanik... chuckpalahniuk.net/discuss/how-pronounce-palahniuk
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige