Nikada nismo bili moderni / Bruno Latur / Mediterran Publishing

Nikada nismo bili moderni

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Mediterran Publishing
Godina izdavanja: 2011
185 str.
ISBN: 978-86-86689-49-8

Moji prijatelji i ja već dvadesetak godina proučavamo te neobične situacije koje intelektualna kultura u kojoj živimo ne zna gde da svrsta. U nedostatku boljeg, nazivamo se sociolozima, istoričarima, ekonomistima, politikolozima, filozofima, antropolozima. Ali tim uvaženim disciplinama uvek dodajemo genitiv: nauke i tehnike. Engleska reč je science studies, ili taj pretežak izraz: „Nauke, tehnike, društva.“ Kakva god da je etiketa, tu je uvek reč o ponovnom vezivanju Gordijevog čvora, prelazeći, onoliko puta koliko je potrebno, preko reza koji razdvaja egzaktna znanja od vršenja vlasti, to jest prirodu od kulture. Budući da smo i sami hibridi, smešteni kao lutke u naučne institucije, poluinženjeri, polufilozofi, trećinom obrazovani a da to nismo tražili, odabrali smo da opišemo tu isprepletanost ma kuda nas ona vodila. Naša vodilja je pojam prevođenja ili mreže. Savitljivija od pojma sistema, istoričnija od pojma strukture, u većoj meri empirijska od pojma kompleksnosti, mreža je Arijadnina nit tih izmešanih priča.

Bruno Latur

O autoru:
Bruno Latur (Bruno Latour, rođ. 1947.), francuski sociolog i antropolog, uticajan teoretičar i predavač na polju nauke i tehnoloških studija (Science and Tehnology studies). Trenutno radi kao profesor na Insitutu za političke studije u Parizu.

Laturov pristup je u početku bio u tesnoj vezi sa socijalnim konstrukcionizmom, da bi se kasnije znatno udaljio od njega. Zajedno sa Majklom Kalonom (Michael Callon) i Džonom Loom (John Law), Latur je bio jedan od prvih naučnika koji je razvio teoriju mreža (actor-network teory), konstrukcionistički pristup nastao pod uticajem etnometodologije Herolda Garfinkela, generativne semiotike Grimasa (Algirdas Julius Greimas) i sociologije Gabrijela Tarda.

Najvažnija dela:

Laboratory Life: the Social Construction of Scientific Facts (with Steve Woolgar), Sage, Los Angeles, USA, 1979.

Science In Action: How to Follow Scientists and Engineers Through Society, Harvard University Press, Cambridge Mass., USA, 1987.

We Have Never Been Modern (tr. by Catherine Porter), Harvard University Press, Cambridge Mass., USA, 1993. (Nikad nismo bili moderni (2010). Novi Sad: Mediterran publishing.)

Politics of Nature: How to Bring the Sciences into Democracy (tr. by Catherine Porter), Harvard University Press, Cambridge, Mass., USA, 2004.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige