Nova istorijska avantura: Atrejeva maska
27. nov 2010. @ 10:47  |  izdanja

Nova istorijska avantura: Atrejeva maska

A. DŽ. Hartli, Alnari

U grčkoj mitologiji Atrej je bio moćni kralj Mikene, a njegovi potomci nazvani su Atreidima. Jedan od mitoloških predmeta koji se pripisuje antičkom kralju okosnica je avanturističkog romana A.Dž. Hartlija pod nazivom „Atrejeva maska“.

Ovaj zamršeni triler/misterija zapravo ima dva početka. Jedan nas vodi pred sam kraj Drugog svetskog rata, kada američka vojska presreće konvoj nemačkih tenkova praćenih kamionima. U okršaju koji sledi većina Nemaca gine, a ostali su pobegli dalje od povorke sa namerom da spasu svoj život. U jednom od kamiona ostao je sanduk zapečaćen svastikom i nemačkim orlom. Sadržaj ovog sanduka je od izuzetne važnosti za ostatak priče.

„Drugi početak“ izazvan je „vremenski skokom“ u sadašnjost zahvaljujući kom čitaoci upoznaju Deboru Miler, kustosa malog privatnog muzeja u Atlanti. Tri sata posle ponoći, Deboru budi telefonski poziv na koji odmah reaguje i odlazi u muzej koji je napustila tek nešto kratko posle ponoći, nakon vrlo uspešne promocije. U muzeju, u prostoriji za koju nije znala da postoji, pronalazi telo Ričarda Diksona, svog mentora i direktora muzeja. Ubrzo shvata da je tajna prostorija zapravo riznica originalnih mikenskih antikviteta!Čitalac potom, kroz Deborin lik, kreće u razotkrivanje misterije oduzetog života i značaja otkrivenog antičkog blaga. Prateći tragove, koji nas vode od Grčke do Rusije, junakinja pokazuje istinsku sposobnost istražitelja, ali često je u dilemi kome da veruje, kao i u sumnji da je namerno navedena na pogrešan put. U romanu koji odlikuje stil uzbudljivog trilera, život glavne junakinje je, čini se, u stalnoj opasnosti.


Postavljajući priču na tri različite vremenske ravni – antičku Grčku, kraj Drugog svetskog rata i sadašnje vreme, autor tokom romana povlači interesantnu paralelu između prošlih vremena i savremenog konteksta. Intrigantan debitantski roman A.Dž. Hartlija pokazuje umeće autora da jasno prepozna svoju temu, kao i sposobnost da stvori napetu atmosferu kroz nepredvidive obrte radnje i galeriju „živih“ junaka, sa posebnim akcentom na glavnu junakinju, Deboru Miler.

Ukoliko vam se bestseler "Atrejeva maska" dopada, rad autora Hartlija možete pratiti na Facebooku, Twitteru, kao i na njegovom zvaničnom sajtu.FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige