Novi roman Justejna Gordera
01. jul 2009. @ 13:00  |  izdanja

Novi roman Justejna Gordera

Zamak u Pirinejima, J. Gorder

Najnoviji roman Justejna Gordera pod nazivom „Zamak u Pirinejima“ u izdanju Geopoetike ponovo je zaintrigirao stilom i idejom poštovaoce kvalitetne knjige i zadobio pažnju čitalaca širom sveta. Dosledan temama postanja i smisla ljudskog života i prepušten svom „filozofskom senzibilitetu“, Gorden u potrazi za „konačnim odgovorima“ vodi čitaoce, kroz misteriozne spletove u kojima se zatiču glavni junaci romana, u neobično interesantnu „meditativnu šetnju“.

Naime, mladi zaljubljeni par, Stejn i Sulrun, neobjašnjivo raskinda petogodišnju, ozbiljnu vezu. Razlog je nepoznat - delovali su kao savršeni jedno za drugo. Nakon trideset godina, u leto 2007, sada već ozbiljni i zreli ljudi, Stejn i Surlun sreću se ponovo u starom planinskom hotelu od drveta, koji ih je vezivao za nekadašnje jake emocije i značajnu misteriju iz prošlosti.
Roman, izgrađen od elektronskih pisama koje glavni junaci razmenjuju posle neobičnog i sudbonosnog susreta, zasniva se na iskazivanju dva ključna ali oprečna stava po pitanju nastanka sveta njegovom smislu i svrsi ljudske egzistencije. Prvi je čisto racionalistički, opisan kroz veru glavnog junaka u razum i nauku, opipljivo i dokaz, u zakone prirode, fizike i matematike, dok žena simbolično postaje predstavnik tananog senzibiliteta, tumač natprirodnih pojava, vere u snove, Boga i vidovitost. Gorder zapravo ne pokušava da favorizuje ni jedan od dva pomenuta stava, niti bilo koji smatra idealnim putem na tragu „konačnih odgovora“, ovaj veliki majstor kompozicije i naracije samo želi da iskaže posebnost čoveka u hijerahiji prirodnih zakona i vrednosti kroz njegovu ključnu ulogu u očuvanju ovozemaljskog sveta i poretka.

Imajući u vidu poruku romana „Zamak u Pirinejima“ interesantno je napomenuti da je Gorder (1952), nakon svetskog uspeha sa romanom o istoriji filozofije, čuvenom „Sofijinom svetu“, zajedno sa svojom suprugom Siri Danevig ustanovio nagradu „Sofija“ za doprinos očuvanju životne sredine i održivog razvoja savremenog ljudskog društva, koja se dodeljuje od 1997. dokazanim, humanim pojedincima i institucijama.

I.T.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Sanja Vukovic (neregistrovan) @ 18. feb 2012. 21:20 #1
Gde mogu da kupim knjige Justejn Gordera. Imam "Sofijin svet", "Devojka sa pomorandzama", "Misterija pasijansa" i "Zamak u pirinejima". Trazim po sajtovima, knjizarama, buvljacima..... Ne mogu da verujem da je shtampano tako malo njiga.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige