Održana promocija knjige Žarka Lauševića
02. dec 2011. @ 17:25  |  vesti

Održana promocija knjige Žarka Lauševića

U sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke, 29. novembra, predstavljena je knjiga “Godina prođe, dan nikad” Žarka Lauševića u izdanju kompanije “Novosti”.

“Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me “slobode”, svojataju, mrze i mrcvare. A ja više i ne znam šta znači ta reč? Je li to možda samo sećanje da sam jednom kao dete trčao oko Biljarde i bio srećan, ili je sloboda onaj trenutak kada sam odlučio da napišem ovu knjigu?” – video obraćanjem iz Amerike oglasio se čuveni glumac Žarko Laušević.

“Žarko Laušević je ponovo među nama. Pitam se da li je ikada i odlazio, a ja kao njegov prijatelj znam da nije... Nisu ovaj skup i ova knjiga tu da bi nesreću koja se desila rehabilitovali. Ona je objavljena kao suštinska potreba jednog čoveka da se obračuna sa sobom, ne zato što to duguje sebi, već i javnosti.” - Žarkov kolega još iz studentskih dana, Branislav Lečić, ovim rečima otvorio je promociju knjige “Godina prođe, dan nikad”.

U knjizi na više od 400 strana Laušević piše o svom životu pre i posle tragedije 1993. godine kada je u svađi u kafani u Podgorici ubio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora.Govoreći o knjizi koja je štampana u tiražu od 50.000 primeraka, direktor "Novosti" Manojlo Vukotić rekao je da Lauševićeva knjiga nije biografija, autobiografija, hronilka ili roman, već "sve to zajedno".

Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da strahuje da svojim obraćanjem ne povredi Lauševića i njegovu izvanrednu knjigu bolnog mišljenja, precizno izloženih činjenica i razmišljanja o njima. On je uporedio Lauševića sa tragičnim junakom, nekim ko je najnesrećnijim sticajem okolnosti doziveo to da bude tragičan junak.

Režiser Darko Bajić, koji je sa Lauševićem sarađivao na nekoliko projekata uključujući i seriju "Sivi dom", prisetio se prvog susreta sa Lauševićevom klasom, u kojoj su još bili Zoran Cvijanović, Svetislav Goncić, Sonja Savić, Branimir Brstina. Svojim osmehom, šarmom, stalnim istraživanjem i neverovatnom energijom osvajao je publiku. Znao je da kaže ono što misli kroz svoje uloge, rekao je Bajić.

Tokom promocije prikazani su i inserti nekih od uloga Žarka Lauševića, a samo predstavljanje knjige završeno je emotivnim filmom autora Lauševića koji govori odlomke iz svoje knjige.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (8)
(neregistrovan) @ 02. dec 2011. 18:35 #1
Ako je neki covek neka dodje da odgovara za svoj zlocin,a ne da se krije kao mis i da daje primer drugima(UBICO).
0 0
(neregistrovan) @ 03. dec 2011. 00:25 #2
I odgovarao je za svoje (ne)delo, odlezao svoju kaznu!!! Ovo je ispovest jednog nesrecnog coveka koji, dok je ziv, ne moze da zaboravi i prezali ono sto je uradio...ne znam kako mu je, ali mogu samo da zamislim i ne pozelim ni svom najgorem neprijatelju... Ne opravdavam bilo kakvo nasilje, ubistvo narocito, ali mislim da se niko od nas ne bi vratio u svoju rodnu zemlju da sedi skrstenih ruku i ceka krvnu osvetu svojih neprijatelja u fotelji uz tv...Nazalost, ta krvna osveta i "oko za oko, zub za zub" se i danas praktikuje u Crnoj Gori i to je ok??? Ma dajte, molim vas!!! Nemojmo tako olako suditi o necemu u sta nismo dovoljno upuceni i sto nam se nije desilo!!! Te mrtve ljude vise nista nece vratiti pa ni ubistvo njihovog ubice!!!
0 0
(neregistrovan) @ 13. dec 2011. 00:22 #3
pročitajte knjigu i sve će vam biti jasno ... banana republika, a normalan čovek zbog pogrešnih reči na pogrešnom mestu zauvek izgubi svoj zivot
0 0
lili (neregistrovan) @ 17. dec 2011. 13:09 #4
AKO SE ISKRENO KAJE .... ZBOG SVOG GRIJEHA ONDA MU JE OPROSTENO ... MADA CRNOGORCI NEZNAJU NISTA O SVOJOJ RELIGIJI ..DO TE KRAJNOSTI JEDNE NEOBRAZOVANOSTI I NE SPOZNAJE ZAPRAVO KO SI .... HIPER MODERNI..... I NEOSVJESCENI ....
0 0
JA (neregistrovan) @ 22. dec 2011. 04:15 #5
sram vas sve bilo kako ste nekulturni.

On je toliko nivoa iznad vas da VI i da zelite ne mozete to da shvatite.
0 0
milan (neregistrovan) @ 24. dec 2011. 13:46 #6
drzava i nas zakon su davno trebali ovo zavrsiti a ne prepucavati se ko je zakonodavniji(crna gora ili srbija)a ovaj mucenik placa ceh.osudili ga i lezao zbog toga.sta bih on to sebi trebao uraditi da zakon kaze sad je u redu nije do nas.?
0 0
Masko (neregistrovan) @ 25. dec 2011. 18:21 #7
ispovijest istinita, prica tuzna, zarko gord drzava pukla. sudija bruka, tuga velika...
0 0
Pero (neregistrovan) @ 16. jan 2012. 00:21 #8
Zarko Srbine, najjaci si... Mogu samo da ti p...
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (21)

Aleja Viktora Bubnja
Teofil Pančić

Džozef Anton: Memoari
Salman Ruždi

Dokaz raja
Iben Aleksander

Insajder, moja priča
Brankica Stanković

Prozraci
Svetlana Velmar-Janković

Kad Marina Abramović umre
Džejms Vestkot

Terezin sin
Vjeran Miladinović Merlinka

Promena
Mo Jan

Blistavo i strašno 2
Bekim Fehmiu

Dosije K.
Imre Kertes

Živeti slobodno
Nik Vujičić

Tito - lov - politika
Danilo Todorović

Majls - autobiografija
Majls Dejvis, Kvinsi Trup

Godina prođe, dan nikad
Žarko Laušević

Uživo!: Autobiografija
Miša Aleksić

Život
Kit Ričards

Afrikanac
Dušan Miklja

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige