Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać / Društvo ljubitelja popularne kulture

Ogledala Lune

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Društvo ljubitelja popularne kulture
Godina izdavanja: 2017
380 str.
Iz štampe je izašla monografija „Ogledala Lune“ o čuvenom novosadskom bendu Luna, koju su napisali Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać. Izdavač je Društvo ljubitelja popularne kulture iz Beograda.

Grupa Luna je postojala dve godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić su za to vreme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Osim nastupa na Exitu 2004. godine, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primeraka za mariborski Helidon, njihova ploča Nestvarne stvari danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene. 

Kičmu ove knjige od 380 strana čine intervjui sa Minom, Firčijem, Baletom i Tišmom te sa 20 Luninih saradnika, poštovalaca i prijatelja, među kojima su Vladimir Kopicl, Nenad Čanak, Dragan Kremer, Marko Brecelj… Većina od oko 250 fotografija, uglavnom sa nabujale novosadske novotalasne scene, nikad ranije nije objavljena. Posebna poglavlja Ogledala Lune su tekstovi pesama, citati iz recenzija, izveštaja i intervjua, stripovi inspirisani Lunom… Poklon uz knjigu je remasterovani CD album Nestvarne stvari.

Predrag Popović i Saša Rakezić su Lunu pratili početkom 80-ih za magazin Džuboks, Goran Tarlać grupu nikada nije gledao. U godini kada je kultna ploča Nestvarne stvari nečujno proslavila 30. rođendan, njih trojica su počeli da beleže razgovore sa nekadašnjim članovima ovog benda. Kocke su uskoro počele da se slažu i pitanja – ko i kako je napravio pesme, odakle su došle i gde su odletele – počela su da dobijaju uzbudljive i neočekivane odgovore.

Nakon trogodišnjeg istraživanja, 70 sati intervjua, obimne potrage za starim fotografijama, izgubljenim snimcima, zaboravljenim imenima i datumima, pred nama je svedočanstvo o meteorskom usponu i sagorevanju jednog velikog benda. Grupe čije je stvaralaštvo do danas ostalo neuporedivo sa bilo čim u bivšoj i sadašnjim zemljama.

Tematski okvir Ogledala Lune nisu samo dve godine grupe, već životi njenih članova pre i posle toga. A oni su se, nakon dvogodišnjeg delovanja, razišli na razne strane: Tišma se vratio pisanju, čija je kruna bila Ninova nagrada 2011. godine, Mina se posvetila klasičnoj muzici, komponovanju i pedagogiji. Nakon što su po 10-15 godina proveli u Njujorku, gde su sa gradilišta stigli i do svirki u CBGB-u, Bale danas živi u gradiću Alberobelo na jugu Italije i bavi se muzikom i pozorištem, dok se Firči vratio u rodni grad, gde je osnovao Firchi Think Tank studio.

Nakon monografije nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića Kako je bio rokenrol (2005), ovo je drugo, ali ne i poslednje izdanje Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju web magazina Popboks 2004. godine.

O autoru:
Predrag Popović (Srbobran, 1958) prvi članak je objavio 1980. u Džuboksu, u čijoj redakciji je pre toga bio fotograf. Potom je pisao za Politiku, Start, Danas, Yu strip, Ritam… Koautor je kompjuterske igre Dr Maddo, koju je 1986. u Engleskoj izdao U.S. Gold. Od tada živi u Londonu, radi u softverskoj industriji te povremeno i dalje piše. U Beogradu je 2004. sa grupom prijatelja osnovao udruženje građana Društvo ljubitelja popularne kulture, koje je krajem iste godine lansiralo web magazin Popboks iz koga je tri godine kasnije nastala produkcijska kuća Digimedia. Kopriređivač je knjige pokojnog urednika Džuboksa i Ritma Branka Vukojevića Kako je bio rokenrol: Izabrani tekstovi 1975–1991. (2005).

Saša Rakezić (Pančevo, 1963) žurnalistički izlet je započeo 1981. u Džuboksu, da bi ga nastavio u listovima NON, Student, Rock, Ritam, Vreme, Politikin zabavnik, Fame, Il manifesto i mnogim drugim. Urednik je knjiga strip reprinta koje je priredio Zdravko Zupan (Doživljaji Mike Miša, Zigomar, Veljko Kockar – Strip, život, smrt…), koje je opremio esejima. Pod pseudonimom Aleksandar Zograf od 1986. objavljuje stripove, najpre za domaće časopise, a od 90-ih je aktivan i na internacionalnoj sceni. Među izdavačima njegovih kolekcija stripova su Fantagraphics Books u SAD, L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji. Od 2003. redovno objavljuje po dve strane stripa u nedeljniku Vreme.

Goran Tarlać (Jajce, 1974) u profesionalnom novinarstvu je od 1996. godine. Pisao je za Reporter, Novi Reporter, Status, Danas, Mladinu, Newsweek i druge listove, a povremeno radio i na televiziji i radiju… Jedan je od osnivača web magazina za pop kulturu Popboks (2004), sa digitalizovanim arhivama Džuboksa (1974–1986) i Ritma (1989–1995), čiji je glavni i odgovorni urednik bio prvih šest godina. Saradnik je nekoliko domaćih muzičkih i filmskih festivala. Priređivač je i koautor zbornika Antologija turbo-folka: Pesme iz stomaka naroda (SKC, 2002). Tekstovi su mu prevođeni na engleski, nemački, češki, mađarski jezik…

Povezane teme: Luna
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige