Oproštajni dar / Vladimir Tasić / Arhipelag

Oproštajni dar

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Arhipelag
Godina izdavanja: 2013
104 str.
ISBN: 978-86-523-0068-6

Novo izdanje najpoznatijeg romana Vladimira Tasića, dobitnika NIN-ove nagrade.

Počinjući kao roman o porodičnom životu u poremećenom istorijskom okviru devedesetih godina, "Oproštajni dar" prerasta u uzbudljivo i snažno pripovedanje o dramatičnoj potrazi za bratom i o iskustvu nove emigracije. Posle nestanka brata za koga je dubinski vezan, Tasićev junak odlazi iz Novog Sada, u čijoj mitologiji i svakodnevici ovaj roman nalazi jedno od svojih plodonosnih središta, da bi tek u Kanadi, u svom sasvim novom životu koji nipošto nije oslobođen iskustava života koji je napušten, saznao pravu istinu o bratu i njegovom nestanku. "Oproštajni dar" koji nepogrešivo stiže na njegovu kanadsku adresu suočiće Tasićevog junaka sa sudbonosnim iskušenjem i s potresnim saznanjem.

Sugestivna i vrtložna priča u romanu "Oproštajni dar" otkriva pisca izuzetne snage i nesvakidašnje imaginacije i kulture. Za kratko vreme ovaj roman Vladimira Tasića prepoznat je kao jedno od ključnih dela nove srpske književnosti i kao knjiga koja prevazilazi okvire trenutka u kome je objavljena i svoje prvobitne recepcije. Stalno interesovanje čitalaca i nova izdanja ovog romana to nesumnjivo potvrđuju.

Tasićev "Oproštajni dar" je, po nepodeljenom mišljenju kritike, jedan od najboljih srpskih romana napisanih posle 2000. godine.

Za ovaj roman, objavljen prvobitno 2001. godine, Tasić je dobio Nagradu Radio Beograda za knjigu godine na srpskom jeziku.

Oproštajni dar je uvršćen među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida.

Roman je objavljen na francuskom, nemačkom, engleskom, slovačkom i slovenačkom jeziku. U svim zemljama u kojima se pojavio naišao je na odličan prijem kod kritike i publike. Povodom francuskog izdanja ovog romana kritičar Liberasiona uzviknuo je: „Bravo!“ naglašavajući da se po dubini tišine koja sledi posle čitanja ovog romana „može izmeriti majstorstvo koje je pokazano u njemu“. Kritičar Observatera kaže da je Tasićevo pripovedanje „iznenađujuće, barokno i sudbonosno“, dok poznati francuski kritičar Pjer Tibo ističe: „Oproštajni dar nam nudi trenutak intenzivne spoznaje i zadovoljstva.“ Kritika, kako u Francuskoj, tako i u drugim zemljama u kojima je roman objavljen, posebno je naglašavala Tasićevo umeće da čitaoca vodi od priče do mita i od duboko ličnog do nesumnjivo univerzalnog.

Arhipelag je nedavno potpisao ugovor za italijansko i makedonsko izdanje ovog romana za koji su zainteresovani i izdavači iz SAD, Turske, Češke i Mađarske.

O autoru:
Vladimir Tasić (Novi Sad, 1965), romansijer, esejista i pripovedač. Predaje matematiku na Univerzitetu Nju Bransvik. Knjige priča: "Pseudologija fantastika" (1995) i "Radost brodolomnika" (1997). Romani: "Oproštajni dar" (2001), "Kiša i hartija" (2004) i "Stakleni zid" (2008). Knjige eseja: "Matematika i koreni postmodernog mišljenja" (2001), "Njuškači jabuka" (2005), "Udaranje televizora" (2009) i "Svetovi Alena Badjua: matematika, umetnost, politika" (2011).

Za roman "Oproštajni dar" dobio je Nagradu Radio Beograda 2 za Knjigu godine na srpskom jeziku. Za roman "Kiša i hartija" dobio je NIN-ovu nagradu za roman godine i Vitalovu nagradu za knjigu godine. Roman "Oproštajni dar" objavljen je na francuskom, nemačkom, engleskom, slovačkom i slovenačkom jeziku. Roman "Kiša i hartija" objavljen je na francuskom i makedonskom jeziku. Roman "Stakleni zid" objavljen je na francuskom jeziku.

Na engleskom jeziku objavljena je i Tasićeva knjiga priča "Radost brodolomnika".

Knjiga "Matematika i koreni postmodernog mišljenja" objavljena je na engleskom, španskom i kineskom jeziku.

Vladimir Tasić od 1988. godine živi u Kanadi.

Povezane teme: roman
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Maktub
Paulo Koeljo

Estoril
Dejan Tiago Stanković

Grad pustoduha
Ransom Rigs

Limeni doboš
Ginter Gras

Poljubac leptira
Džejms Lajon

Asfalt prekomorac
Danijel Ćorović

Tvrđava sa devet kula
Kais Akbar Omar

Jedan po jedan
Toni Parsons

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Aleja platana
Džon Grišam

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

U tuđem grobu
Ijan Renkin

Noć zelene vile
Ajfer Tunč

Platforma
Mišel Uelbek

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige