Ostrvo prokletih / Đorđe Bajić / Paladin

Ostrvo prokletih

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Paladin
Godina izdavanja: 2010
400 str.
Dvadesetog decembra iz štampe je izašao prozni prvenac Đorđa Bajića Ostrvo prokletih . Knjigu objavljuje izdavačka kuća Paladin, u okviru edicije posvećene horor literaturi "Košmar".

Knjiga prati mladog glumca Marka Novakovića koji je na poziv svoje tetke Bebe Novak došao iz Srbije u Los Anđeles kako bi okušao sreću u šou-biznisu. Nadajući se da će mu krenuti holivudska karijera, Marko provodi vrelo leto radeći u noćnoj smeni opustelog Džoovog rastorana. Kada jedne večeri na visokim potpeticama u restoran ušeta tajanstvena lepotica Lulu Dubrovna, Markov život se okreće naglavačke. Uskoro mladić dobija ponudu: Tristan Ranister nudi Marku zaposlenje u Agenciji, polutajnom udruženju specijalizovanom za rešavanje slučajeva u koje su upleteni vampiri, zombiji, vukoldaci i druga natprirodna bića. Upravo tada na indonežanskom ostrvu Bava pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje Kara Kristal, trenutno najtraženija porno zvezda.

Kari i njenoj ekipi gubi se svaki trag nedugo pošto se jahta koja ih je prevozila usidrila u blizini ostrva. Ali tu nevolji nije kraj. Bava je poznata i kao Ostrvo prokletih zbog velikog broja zombija koji je nastanjuju. Herbert Ros, vlasnik producentske kuće Zabranjena fantazija, angažuje Agenciju kako bi iz kandži ogladnelih živih mrtvaca spasli njegovu „zlatnu koku“. Ono što je isprva izgledalo kao laka zarada i rutinski posao uskoro prerasta u borbu za goli život. Bava se pretvara u zamku koja u svoj smrtonosni zagrljaj uvlači Marka i sve one koji su bili dovoljno nesmotreni da se izlože opasnosti.

Na promociji koja je održana u beogradskom Domu omladine sam pisac je priznao kako je rad na njegovom prvencu bio i veliko uživanje, ali i napor i dodao:

"Ovo je obiman roman i bilo je vremenski zahtevno napisati ga. Pisanje mi je hobi, a ovo je bio izazov. Hteo sam da napišem delo koje će predstavljati beg od stvarnosti, koje ne opterećuje ali koje nije šund. Odrastao sam na delima iz biblioteke 'Košmar', a sećam se da sam naročito iščekivao pojavu Kingovog romana 'To'. Zbog toga meni izuzetno mnogo znači što je 'Ostrvo prokletih' objavljeno baš u ovoj ediciji", ispričao je prisutnima Đorđe Bajić i dodao da je prvobitno imao ideju o zombi romanu, gde su kasnije dodati i vampiri.

"Zombiji su moja omiljena filmska čudovišta", otkrio je Bajić, i naglasio: "Ako bude nastavka u njemu neće biti zombija već drugih negativaca, a za sada u planu je vukodlak".

Milan Konjević, koji je radio sa Milanom Todorovićem na "Zoni mrtvih", smatra kako bi od "Ostrva prokletih" mogao da se napravi originalan zombi film, i da se razmatraju mogućnosti za rad na njemu, ali da bi morao da se snima u inostranstvu. "Ozbiljno razmišljamo o tome", rekao je on, ali nije ulazio u detalje od čega će sve zavisiti da li bi domaći sineasti mogli da se posvete ovom projektu.

Pročitajte odlomak iz knjige „Ostrvo Prokletih“ koju direktno od izdavača možete naručiti po ceni od 600 dinara dok se u knjižarama njena cena kreće između 900 i 999 dinara.

O autoru:
Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) odbranio je 2007. god.

Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4 kao i na Art-Animi, sajtu posvećenom fantastičnoj književnosti. Njegove recenzije i tekstovi iz oblasti popularne kulture mogu se pronaći u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing...

Od 2007. godine piše za web magazin Popboks.

Esej Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića uvršten je u zbornik Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (Clio, 2008).

"Ostrvo prokletih" (Paladin, 2010) je njegov prvi roman.

Povezane teme: horor, zombiji
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Milica (neregistrovan) @ 03. jan 2011. 19:59 #1
Mnogo jak roman. Pun akcije, horora i dobre price.
0 0
Majkovic (neregistrovan) @ 02. okt 2012. 17:31 #2
kada ce nastavak?
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Krv naša nasušna
Glen Dankan

Keri
Stiven King

Peščana hronika
Pavle Zelić

Nikadođija
Nil Gejmen

Dvanaestorica
Džastin Kronin

Rozmarina beba
Ajra Levin

Talulin čopor
Glen Dankan

TO
Stiven King

Dnevnik otrova
Merirouz Vud

Večita noć
Giljermo del Toro i Čak Hogan

Nakot
Goran Skrobonja

Isijavanje
Stiven King

Pandora
En Rajs

Pod kupolom
Stiven King

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige